Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Естафета воїнської честі

Естафета воїнської честі

Сьогодні в Харківському національному театрі опери та балету ім. М. Лисенка відбулася церемонія вручення нагород ветеранам Великої Вітчизняної війни, а також учасникам бойових дій на території інших країн. В тому числі, орден Червоної зірки отримав заступник голови ХОДА Василь Хома, учасник війни в Афганістані.

Через 24 роки нагорода знайшла свого героя. Символічно, що ветерани війни в Афганістані отримують свої нагороди разом з ветеранами Великої Вітчизняної війни, оскільки війна в Афганістані - це теж сторінка нашої історії, яку не можна забувати. Як і під час ВВВ, так і під час війни в Афганістані солдати до кінця виконували свій обов’язок, не змінивши військовій присязі та не зрадивши свій народ.

Василь Хома проходив службу в повітрянодесантних військах на території Афганістану. Представлений до нагороди за участь у бойовій операції в 1986 р., під час якої разом з бойовим товаришем прикривав відхід батальйону з оточення сил противника. "Півроку тому я отримав листа з Федерального зібрання Російської Федерації, в якому повідомлялося, що знайдено мій бойовий орден Червоної зірки, який 24 роки блукав архівами Росії. Але і через такий великий проміжок часу отримати нагороду все одно приємно. Спасибі російським бойовим товаришам, завдяки зусиллям яких зараз багато учасників війни в Афганістані отримують свої нагороди", - зазначив він.

За словами Василя Хоми, для солдата будь-яка війна - це уроки мужності, це патріотизм, якого зараз, на жаль, досить мало: "Дуже важливо, щоб ці традиції, патріотичні символи передавалися нинішньому та майбутнім поколінням. Захищати батьківщину зараз стало чомусь не модно, і треба змінювати цю ситуацію. Гордість за свою країну ґрунтується на тих бойових традиціях, прикладах героїзму, які мали місце як у Велику Вітчизняну війну, так і під час інших локальних воєн, в яких брали участь наші солдати: Мозамбік, В'єтнам, Куба, Ангола, Афганістан та ін.. Важливо, щоб ці події не стиралися з пам'яті, як і Велика Вітчизняна війна".