Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

В лікарні швидкої допомоги працює лабораторія біотехнологічних методів лікування опіків і ран

Сьогодні відбулася презентація лабораторії біотехнологічних методів лікування опіків і ран опікового відділення Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги. Як зазначив заступник голови ХОДА Ігор Шурма, в ході реконструкції опікового відділення створено лабораторію культивування тканин для впровадження біотехнологічних методів відновлення пошкодженого шкірного покриву.

Впровадження атравматичної технології лікування дозволяє отримати з невеликого шматочка шкіри (2-3 кв.см) хворого протягом 7-14 діб в умовах лабораторії до 10 000 кв.см шкіри. Ця методика набагато ефективніша при лікуванні опіків, ніж використання ксеношкіри (свинячої шкіри) і є проривом в лікуванні потерпілих з опіками.

"Лабораторія вже працює. Шкіра, яка вирощена в ній, використовується при лікуванні трьох пацієнтів. Це унікальна лабораторія, в якій застосовані новітні технології, і тепер вони використовуються для лікування мешканців Харківщини", - підкреслив Ігор Шурма.

Перспективи і плани лабораторії пов’язані з отриманням і використанням клітин кісткового мозку пацієнта для лікування не тільки опікових ран, а й інших захворювань. Лабораторні дослідження з цього питання розпочато.