Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За останні 5 років на ринках Харківщини трапилось 19 пожеж

За останні 5 років на ринках Харківщини трапилось 19 пожеж

Сьогодні комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ХОДА розглянула питання про стан дотримання законодавства з питань пожежної безпеки та санітарного благополуччя на ринках м.Харкова та області. Зазначено, що за останні 5 років на ринках Харківщини виникло 19 пожеж, збиток склав більше 4 млн. гривень.

Пожежі мали місце на території наступних ринків: ДП "Тракторозаводський ринок", ТОВ "Металіст-А" , ТОВ "Новосалтівський ринок", ПХ ОПС "Кінний ринок", ТЦ "Барабашово" ТОВ "ХарОптТорг" (8 пожеж), СП "Маркет", ПХО "Зміївський ринок", ТЦ ПВКФ "Лоск", ПХО "Куп’янський центральний ринок", торгівельний майданчик МТ-1.

Занепокоєння викликає оптовий ринок з торгівельно-розважальним центром ПП "Восточно-європейський центр оптової торгівлі 1-й км" по вул. Перемоги в с. Затишшя Харківського району, який розвивається швидкими темпами. Друга та третя черги ринку збудовані без проектно-кошторисної документації та з порушенням норм пожежної безпеки.

Наявні факти самовільного будівництва на ринках та торгівельних майданчиках: ПХО "Краснокутський ринок" (смт. Краснокутськ), Великобурлуцький ринок ПП Злобіної Л.Г. (смт. В.Бурлук), ТЦ Барабашово" (м. Харків, ст.метро Академіка Барабашова), ТОВ "Ніка" (м.Харків, вул. Героїв Праці, 20/321) та торгівельний майданчик ТОВ "К.В.К." (м.Харків, пр. Московський, 256).

В цілому на ринках м.Харкова та Харківської області залишається невиконаними більше 1400 протипожежних заходів, що становить близько 50% від запропонованих у приписах державного пожежного нагляду. За невиконання приписів і порушення вимог пожежної безпеки до адміністративної відповідальності притягнуто 214 посадових осіб, на 193 об'єктах застосовувались запобіжні заходи (заборонялась експлуатація будівель, окремих приміщень та пожежонебезпечних дільниць електромереж).

Заслухавши інформація, комісія вирішила: керівники ринків та торговельних майданчиків всіх форм власності м.Харкова та Харківської області, генеральний директор підприємства "Обласне об’єднання ринків" Харківської облспоживспілки повинні вжити всіх необхідних заходів щодо виконання в повному обсязі приписів державного пожежного нагляду; погодити з органами державного пожежного нагляду генеральні плани та схеми розташування робочих місць; забезпечити проведення санітарних днів на ринках та торговельних майданчиках. Райдержадміністрації мають не надавати дозволів на здійснення торгівельної діяльності без отримання ними документів дозвільного характеру від органів державного пожежного нагляду; вжити заходів до посадових осіб суб’єктів господарювання в разі відсутності затвердженого плану територій ринків або належних умов для провадження торговельної діяльності.