Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Цього року в Харківській області виникло 7 лісових пожеж

Цього року в Харківській області виникло 7 лісових пожеж

Сьогодні комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій ХОДА розглянула питання про стан готовності лісових господарств та лісокористувачів до пожежнонебезпечного періоду. Як повідомив заступник начальника ГУ за питань надзвичайних ситуацій ХОДА Володимир Щітов, цього року в Харківській області виникло 7 лісових пожеж, а також попереджено 18 випадків виникнення пожеж. За аналогічний період 2009 року виникло 80 пожеж.

За словами Володимира Щітова, аналіз показує, що основними причинами лісових пожеж залишаються випалювання сухої рослинності на полях, вздовж доріг тощо, порушення вимог пожежної безпеки в лісах, розповсюдження пожеж на лісові насадження з сільськогосподарських та інших угідь.

З метою контролю за протипожежним станом лісових масивів діють 70 рейдових бригад та 62 пости по забороні заїзду транспорту в насадження, які постійно здійснюють перевірки дотримання вимог "Правил пожежної безпеки в лісах України" громадянами та займаються роз'яснювальною роботою. Для нагляду за пожежною ситуацією в лісових масивах області створено розгалужену мережу з 38 пожежно-спостережних пунктів, в т. ч. 26 веж з яких 6 облаштовані пожежно-телевізійними установками.

З 13 квітня тривають перевірки готовності лісокористувачів, організацій та установ до протипожежного захисту лісів та реагування у випадку лісовик пожеж. Проведені перевірки у 8 районах. Найкраща ситуація зафіксована у Балаклійському, Вовчанському, Дергачівському та Ізюмському районах.

Як зазначив Володимир Щітов, стан протипожежного захисту лісових об’єктів за останні роки в цілому покращився, але перевірка показала, що деякі керівники об'єктів продовжують ігнорувати виконання протипожежних заходів. Крім того, перевірки показали, що основні документи з питань залучення сил та засобів у разі виникнення великих лісових пожеж складені формально та не відображають реальної картини справ.

Заслухавши інформацію, комісія ухвалила низку заходів. Зокрема, органам МВС, МНС, місцевої виконавчої влади, лісової охорони рекомендовано проводити рейди в місцях масового відпочинку громадян з метою виявлення та притягнення до відповідальності порушників правил пожежної безпеки та недопущення заїзду автотранспорту на території лісів; вжити заходів щодо заборони спалювання сухої рослинності, стерні на сільськогосподарських полях, придорожніх смугах та смугах відводу доріг, луків; лісокористувачам та власникам лісів забезпечити виконання протипожежних заходів та ін.