Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Державна політика останніх років практично знищила промислову сферу країни

Державна політика останніх років практично знищила промислову сферу країни

«Протягом останніх років вся державна політика у сфері промисловості була спрямована не на те, щоб підтримати перспективні підприємства, створити їм умови для розвитку, а на те, щоб видоїти якомога більше з тих, хто ще тримається на плаву, - заявив сьогодні під час робочої наради з питань розвитку Харківської області голова ХОДА Михайло Добкін. - Принцип простий: «краще три копійки до держбюджету, але зараз, ніж гривню, але завтра». Сьогодні необхідно все це викорінювати».  

Перш за все, це стосується відшкодування податку на додану вартість. Станом на 1 травня залишок невідшкодованого ПДВ склав майже 642 млн грн. Прямий наслідок - вимиті обігові кошти, прострочені контракти, проблеми з виплатою зарплати, невиконання зобов'язань з оплати податків і зборів до державного та місцевих бюджетів і далі по колу.

«По-друге, це відсутність фінансових стимулів для модернізації виробничих потужностей. Навіть навпаки, я б сказав, репресивна політика по відношенню до тих, хто цю модернізацію, незважаючи ні на що, намагається проводити. Імпортуючи нове обладнання, сьогодні підприємство відразу повинно заплатити 20% ПДВ, а це мільйонні суми, які вимиваються з обігових коштів, причому, на значний термін, оскільки цикл довгий», - підсумував Михайло Добкін.