Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Фахівці Держпраці проводять заходи щодо зниження рівня незадекларованої діяльності та виробничого травматизму

Фахівці Держпраці проводять заходи щодо зниження рівня незадекларованої діяльності та виробничого травматизму

Про це йшлося під час брифінгу в Офіційному Медіацентрі Харківської ОВА.

Головним напрямком діяльності Північно-Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці стало консультування та надання методичної допомоги роботодавцям в організації процесу виробництва з метою збереження економіки, та заниження рівня виробничого травматизму. 

«Для роботодавців та працівників постійно проводяться технічні консультації, семінари, наради та превентивні заходи на робочих місцях з метою інформування про неприпустимість приховування травматизму та заходів щодо зниження рівня виробничого травматизму, професійних захворювань. Фахівцями управління інспекційної діяльності у Харківській області проводяться заходи з моделювання подій на робочих місцях з відпрацюванням сценаріїв безпечної поведінки працівників на підприємстві», - зазначила начальниця управління інспекційної діяльності у Харківській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці Тетяна Касьяненко. 

Протягом поточного року спільно з представниками Державної податкової служби у Харківській області проведені інформаційно-роз'яснювальні відвідування серед суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність в регіоні, у яких можливий ризик використання праці найманих працівників без належного оформлення.

«Забезпечується якісне інформування роботодавців і працівників через сервіс онлайн консультація, інтерактивний інспектор. На теперішній час продовжується проведення превентивної роботи на підприємствах Харківщини для реалізації положень національного плану спільних заходів. Особлива увага приділяється суб'єктам господарювання в галузі з найбільшим ступеням ризику, яким як енергетика, машинобудування, будівництво та агропромисловий сектор. Заплановано проведення не менш 200 заходів на місяць», - додала Тетяна Касьяненко. 

Фахівцями управління інспекційної діяльності у Харківській області протягом січня-червня 2024 року через сервіс онлайн-консультування «Інтерактивний інспектор» надано 2748 консультацій з питань праці, в тому числі 1142 консультації з питань не задекларованої праці.

«Також проведено 52 семінари, наради, консультації з питань належного оформлення трудових відносин. Протягом січня-червня інспекторами праці в найбільш ризикованих галузях економіки проведено понад 2 тисячі інформаційних відвідувань, що складає 77% від запланованих на рік. За результатами інформаційно-розв'язаних заходів протягом першого півріччя працевлаштовано більше як 5 тисяч осіб», - повідомив начальник відділу з питань праці Південно-Східного регіону управління інспекційної діяльності у Харківській області Північно-Східного міжрегіонального управління Держпраці Павло Штепа. 

Крім того, фахівці Держпраці проводять семінари та інформаційні заходи у закладах середньої, професійно-технічної та вищої освіти серед учнів, студентів щодо переваг легального працевлаштування та запобігання використання дитячої і трудової експлуатації.

«Інформаційними заходами за перше півріччя охоплено понад 40 тисяч осіб. На підставі звернень громадян щодо неналежного формула трудових відносин проводяться перевірки. Та в разі виявлення порушень за результатами перевірок складаються акти, надаються приписи об’єктам господарювання, також направляються листи до ГУ Нацполіції в Харківської області для розгляду в межах компетенції», - додав Павло Штепа.