Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині планують завершити ремонт відділень Обласного клінічного перинатального центру

На Харківщині планують завершити ремонт відділень Обласного клінічного перинатального центру

Начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов провів зустріч із працівниками медзакладу та обговорив нагальні питання щодо реалізації проєкту.

«Незважаючи на виклики воєнного стану, щоденний терор мирного населення й обстріли цивільних об'єктів продовжуємо працювати над розвитком соціальної сфери Харківщини. Особливу увагу приділяємо напрямку охорони здоров'я та посиленню медичної спроможності в регіоні. Обласний клінічний перинатальний центр є надкластерним закладом, який від початку повномасштабної війни ні на день не припиняв своєї діяльності. Для забезпечення сучасних та більш комфортних умов перебування пацієнтів і умов праці заклад потребує завершення ремонтних робіт, які було розпочато у 2018 році. Ставимо за мету передбачити кошти та запустити ці відділення вже до кінця року. Дякую голові Харківської обласної ради Тетяні Єгоровій-Луценко за підтримку й співпрацю в нашій спільній ініціативі», – зазначив Олег Синєгубов.

Наразі персонал Обласного клінічного перинатального центру налічує 213 працівників, з них 70 – лікарі.

«Від початку повномасштабної війни, незважаючи на ворожі обстріли, співробітники залишилися на своїх місцях і продовжували надавати послуги пацієнтам. З лютого по липень 2022 року всіх породіль, котрі перебували у відповідних відділеннях лікарні, розміщували у більш безпечних місцях – підвалі медзакладу. Але невідкладні операційні втручання проводилися у передбачених для цього кабінетах. Це було ризиковано, але наші лікарі впоралися. Не відмовляли нікому», – розповіла виконувачка обов'язків директора Обласного клінічного перинатального центру Наталя Капустник.

За час повномасштабної війни у медзакладі відбулося 1827 пологів, було проліковано майже 5500 пацієнтів, з них 1397 – діти. Впродовж 2024 року медичні послуги в центрі отримали 1545 жителів області, з них 367 – малюки, додала лікарка.

В ході капітального ремонту, розпочатого шість років тому, було відновлено, зокрема, відділення анестезіології та інтенсивної терапії, операційної та клініко-діагностичної лабораторії закладу. Фінансування здійснювалося коштом Європейського інвестиційного банку в межах проєкту «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України».

У 2019 році бюджет, передбачений для виконання ремонту, був вичерпаний, але роботи не завершені – у приміщеннях лікарні не проведено монтування вентиляційної системи й трубопроводу для подачі кисню та пожежну сигналізацію, що унеможливлює функціонування відділень і розміщення пацієнтів.

За результатами наради під головуванням начальника ХОВА Олега Синєгубова Департаменту капітального будівництва обласної військової адміністрації було доручено розробити план завершення ремонту відділень Обласного клінічного перинатального центру з урахуванням професійних запитів від керівництва та персоналу медичної установи. Наразі роботи тривають.