Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Медики розповіли про ранню діагностику та лікування злоякісних новоутворень у Харківській області

Медики розповіли про ранню діагностику та лікування злоякісних новоутворень у Харківській області

Про це йшлося під час брифінгу в офіційному медіацентрі Харківської обласної військової адміністрації за участі заступниці начальника ХОВА Олени Логвинової та директорки Обласного центру контролю і профілактики хвороб Любові Махоти.

«В межах обласної програми «Здоров'я Слобожанщини» на 2023-2025 роки на Харківщині передбачено заходи з удосконалення медичної допомоги при онкологічних захворюваннях. Це питання перебуває на особистому контролі начальника ХОВА Олега Синєгубова. Серед основних: забезпечення своєчасного виявлення раку на всіх рівнях надання медичної допомоги; ведення реєстру осіб з груп високого ризику виникнення онкозахворювань; удосконалення діагностики злоякісних новоутворень та лікування онкохворих; удосконалення системи паліативної допомоги хворим», – розповіла Олена Логвинова.

У 2024 році Програма медичних гарантій покриває ранню діагностику новоутворень за 6 пакетами: «Мамографія», «Гістероскопія», «Езофагогастродуоденоскопія», «Колоноскопія», «Цистоскопія» та «Бронхоскопія». У Харківській області договори з НСЗУ за відповідними пакетами уклали 60 закладів охорони здоров'я на суму 55,7 мільйона гривень, – зазначила заступниця начальника ХОВА.

Для лікування онкологічних захворювань Програмою медичних гарантій передбачено 3 пакети: «Хіміотерапевтичне лікування», «Радіологічне лікування й супровід пацієнтів з онкозахворюваннями у стаціонарних та амбулаторних умовах», «Лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями у дорослих та дітей в стаціонарних і амбулаторних умовах». 

Пацієнти з онкологічними захворюваннями у термінальній стадії можуть отримати допомогу за 2 пакетами медичних гарантій: «Мобільна паліативна медична допомога дорослим і дітям» та «Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим і дітям».

Щоб отримати перелічені послуги безоплатно пацієнт має звернутися до сімейного лікаря або відповідного фахівця за електронним направленням, зазначила Олена Логвинова.

Серед найбільш поширених видів онкозахворювань є рак молочної залози у жінок, рак легенів та рак простати у чоловіків, а також рак товстого кишківника у чоловіків і жінок. У Харківській області на обліку закладів охорони здоров'я перебуває близько 100 тисяч онкохворих пацієнтів, розповіла директорка Обласного центру контролю і профілактики хвороб. 

«Основними факторами ризику розвитку онкозахворювань є вживання тютюну, алкоголю, нездорової їжі та ультрафіолетове випромінювання, яке викликає до 90% випадків раку шкіри. Відмова від шкідливих звичок у комплексі з повноцінним збалансованим раціоном і здоровим способом життя знижують ризик виникнення ракових новоутворень», – зазначила Любов Махота. 

З метою раннього виявлення та діагностики злоякісних новоутворень фахівці Обласного центру контролю та профілактики хвороб спільно з лікарями Обласного центру онкології здійснюють спільні виїзди до громад Харківщини та 5-ти центральних районних лікарень – Валківської, Первомайської, Нововодолазької, Красноградської і Лозівської.

Профілактика онкологічних захворювань не потребує значних зусиль, але забезпечує здоров'я та якісне життя, підсумувала Любов Махота.