Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині триває інформкампанія з популяризації сімейного влаштування дітей

На Харківщині триває інформкампанія з популяризації сімейного влаштування дітей

За підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні і Координаційного центру розвитку сімейного виховання та догляду дітей Харківська ОВА запустила інформаційно-просвітницьку кампанію для популяризації сімейного влаштування дітей.

Як розповіла заступниця начальника ХОВА Віта Ковальська, у межах кампанії розмістили інформаційні білборди, сітілайти та постери з контактами новоствореної «гарячої лінії», а також здійснювали смс-сповіщення.

«У межах спільної інформкампанії ми запустили дуже важливий напрямок роботи, який сприяє влаштуванню дітей до альтернативних форм сімейного виховання. Так, на Харківщині 2979 дітей виховуються в сім’ях опікунів та піклувальників, які є їхніми родичами або вже були знайомими. Також функціонує 137 дитячих будинків сімейного типу та 226 прийомних сімей, в яких – 1353 дитини та осіб з їх числа (у віці від 18 до 23 років). Майже кожна третя дитина, яка має статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування, виховується саме в ДБСТ або в прийомній сім’ї. Поза сімейними формами виховання перебувають 119 дітей, але ми щоденно працюємо над тим, аби знайти для них нові родини», – сказала Віта Ковальська.

З початку функціонування на безоплатну «гарячу лінію» з питань альтернативних форм сімейного виховання надійшло 1295 дзвінків. Громадяни можуть звертатися у будні з 9:00 до 17:00 за номером: 0 800 300 823.

Також вже 259 людей зареєстрували як потенційних кандидатів для створення нової сім’ї або у патронатні вихователі. З них бажають стати усиновлювачами 147 осіб, опікунами – 51 людина, піклувальниками – 36 жителів; прийомними батьками – дев’ятеро осіб, батьками-вихователями – троє людей, патронатними вихователями – 13 жителів.

«Робота «гарячої лінії» дає свої результати. Так, з початку її запуску чотири кандидати у патронатні вихователі, чотири кандидати у прийомні  батьки та два кандидати в опікуни взяли участь у навчанні за варіативною Програмою. Також п’ятеро кандидатів в усиновлювачі навчалися за курсом підготовки громадян України з питань догляду та виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування», – розповіла заступниця начальника Харківської ОВА.

Окрім того, ще два кандидати в опікуни та один кандидат у прийомні батьки взяли участь у навчанні за вибраним напрямком. А четверо кандидатів в усиновлювачі взяли участь у навчанні за курсом підготовки громадян України з питань догляду та виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Громади Харківщини також активно співпрацюють з ЮНІСЕФ у напрямку сімейного влаштування дітей та забезпечують всебічну підтримку. Наприклад, у Пісочинській громаді у співпраці з ЮНІСЕФ реалізуються заходи по впровадженню підходу «Кращий догляд для кожної дитини». Громада стала однією з 12 представників, які долучилися до цього проєкту. Так, завдяки ЮНІСЕФ отримано необхідні меблі та обладнання для облаштування відділення інтегрованих соціальних послуг для сімей з дітьми та проводиться робота зі створення Центру життєстійкості. Також на території Пісочинської громади у межах Фундації Олени Зеленської «Адреси дитинства» реалізували проєкт будівництва житла для розміщення ДБСТ Дрильчуків. Раніше ця родина проживала в селищі Дворічна Куп’янського району, але через воєнну агресію рф вони втратили свою домівку.

«Хочеться відзначити високий професіоналізм керівництва Харківської ОВА у напрямку розвитку програм соціальної підтримки населення. Продовжуватимемо докладати усіх зусиль, аби залучати більшу кількість донорів для розвитку чинних проєктів та запуску нових», – зазначив голова регіонального офісу Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) Кенан Маді.