Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині працюють виїзні медичні бригади з лікарями-фтизіатрами

На Харківщині працюють виїзні медичні бригади з лікарями-фтизіатрами

Про стан захворюваності на туберкульоз та лікування населення у Харківському регіоні говорили під час брифінгу в Офіційному Медіацентрі.

Заступниця начальника Харківської обласної військової адміністрації Олена Логвинова повідомила, що протитуберкульозна служба Харківської області є однією із найстарших в Україні й бере початок зі створення амбулаторної лікарні для хворих на туберкульоз у далекому 1910 році.

Наразі, після злиття у 2021 році 7 самостійних протитуберкульозних закладів у єдиний, створено протитуберкульозний заклад із статусом регіонального фтизіопульмонологічного центру – КНП «Обласний протитуберкульозний диспансер №1».

У складі диспансеру діє єдина в області бактеріологічна лабораторія, яка здійснює весь спектр досліджень для дотримання Протоколу надання медичної допомоги при туберкульозі. Послугами лабораторії користуються усі лікувальні заклади області.

Також на Харківщині продовжують функціонувати 4 санаторії туберкульозного профілю «Занки», «Шарівка», «Володимирський», «Ріпки».

За даними Олени Логвинової, у 2023 році в Харківській області зареєстровано майже 800 випадків туберкульозу, що у двічі більше ніж за 12 місяців 2022 року. Серед захворілих 22 дітей, 9 підлітків та 7 медичних працівників.

«В рамках Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом за підтримки Харківської обласної військової адміністрації спільно з Харківським обласним центром контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України, організовано інформаційно роз'яснювальну кампанію із виїздом спеціалістів Центру і лікарів-фізіатрів протитуберкульозної служби регіону до районів області з метою проведення діагностичних та консультаційних заходів серед населення територіальних громад Харківщини», – зазначила Олена Логвинова.

За інформацією директорки Державної установи «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України» Любові Махоти, подібні виїзні заходи під гаслом «Так! Ми можемо подолати туберкульоз» в найближчі дні відбудуться за наступним графіком:

21 березня – селище Васищеве;

24 березня – місто Харків (Привокзальна площа);

25 березня – місто Валки;

27 березня – селище Сахновщина.

До виїзних бригад залучені лікарі-фтизіатри, які проводять прийоми охочих в центрах первинної медичної допомоги.

У свою чергу Олена Логвинова наголосила, що лікування туберкульозу може розпочинатися амбулаторно з першого дня захворювання, за умови можливості ізоляції (окрема кімната) на період виділення збудника в навколишнє середовище.

«Госпіталізація пацієнтів із туберкульозом проводиться лише в окремих випадках. Через 2 тижні ефективного лікування людина, яка хворіє на туберкульоз, вже може бути епідемічно безпечною та продовжувати лікування амбулаторно у свого сімейного лікаря, повернувшись до звичного життя», – говорить Олена Логвинова.

Наразі Департаментом охорони здоров'я Харківської ОВА розроблений, впроваджений, затверджений та надісланий всім лікувально-профілактичним закладам області чіткий маршрут госпіталізації пацієнта з туберкульозом.