Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Сьогодні розпочала роботу платформа допомоги ЗСУ – «Куп’янський дрон»

Сьогодні розпочала роботу платформа допомоги ЗСУ – «Куп’янський дрон»

Проєкт було започатковано Куп’янською міською військовою адміністрацією за підтримки голови Харківської ОВА Олега Синєгубова та Житомирської міськради.

За словами начальника Куп'янської міської військової адміністрації Андрія Беседіна, реалізація цього проєкту є новим кроком органів місцевого самоврядування у наданні допомоги нашим Збройним Силам.

«Це дуже важлива історія, яку ми втілюємо сьогодні. Розуміючи ті втрати, які несуть воїни, розуміючи, що для досягнення перемоги нам усім слід докладати зусилля – ми розпочали даний проєкт. Він покликаний мотивувати та заохотити людей, які можуть зібрати дрон, умовно кажучи, на власній кухні, щоб передати військовим й допомогти нашим Збройним Силам нищити ворога», – зазначив Андрій Беседін.

Він наголосив, що «Куп’янський дрон» є самостійною платформою, що розміщено на сайті Куп’янської міської ради. Метою платформи є налагодження комунікації з учасниками без розміщення персональних даних. Партнером цього проєкту є мобільний додаток Дія та Міністерство цифрової трансформації. Також партнерами платформами виступають Viktory Dronrs та благодійний фонд Eventroom.

«Учасниками платформи є «інженери» – це громадяни України, які авторизуються за допомогою мобільного порталу Дія під роллю «хочу зібрати дрон». «Інженери» проходять курс навчання, який є на цьому сайті. Авторизуватися на платформі можуть і «постачальники», вони можуть забезпечують «інженерів» комплектуючими. Долучитися до програми можуть також донатори і благодійні фонди», – розповів Андрій Беседін.

Також він наголосив, що мета проєкту – зібрати тисячу FPV-дронів до кінця року для потреб Збройних сил України. Він зазначив, що міська рада виступає як посередник між учасниками платформи, формує потреби у дронах, відповідно до заявок військових, забезпечує логістику й адміністрування.

«Зібраний «інженером» дрон проходить тестування і у разі позитивного висновку відправляється до військової частини. Міськрада частково компенсує кошти людині яка зібрала літальний апарат. Визначена сума компенсації складає 7500 гривень за кожен зібраний дрон», – пояснив начальник відділу цифрової трансформації Куп'янської міської ради Микола Курченко.

Цей проєкт є першим для Харківської області, який реалізовується органами місцевого самоврядування та загалом другий в Україні. Його автори наголошують, що впевнені в успіху його реалізації.