Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Цьогоріч національний мультипредметний тест складатимуть майже 17 тисяч абітурієнтів Харківщини

Цьогоріч національний мультипредметний тест складатимуть майже 17 тисяч абітурієнтів Харківщини

Про особливості та порядок проведення національного мультипредметного тесту в 2024 році розповіли під час брифінгу в Офіційному Медіацентрі Харківської ОВА.

Як зазначила директорка Департаменту науки і освіти Харківської ОВА Ольга Безпалова, Харківщина вже третій рік поспіль буде проводити такий тест в умовах правового режиму воєнного стану.

«У зв'язку з цим особлива увага приділяється саме створенню тимчасових екзаменаційних центрів, де буде відбуватися реєстрація і складання тестів абітурієнтами. На даний момент орієнтовна кількість учасників становить близько 17 тисяч осіб. Це випускники закладів загальної середньої освіти попередніх років, а також абітурієнти, які завершують здобуття загальної середньої освіти у школах, профтехах або закладах фахової передвищої освіти», – повідомила Ольга Безпалова.

Також, за її даними, на Харківщині планується створення близько 50 тимчасових екзаменаційних центрів у 10 населених пунктах  області.

Ольга Безпалова підкреслила, що реєстрація основної сесії починається вже наступного тижня  – 14 березня і триватиме до 11 квітня. Протягом цього часу абітурієнти матимуть можливість зареєструватися у своїх кабінетах і подати усі необхідні документи. Для тих осіб, які не зможуть з будь-яких причин це зробити протягом визначеного терміну, буде надано додаткову можливість: з 10 по 15 травня.

Крім того директорка Департаменту наголосила, що  наразі вже проводиться консультативна та підготовча робота з абітурієнтами. Основна увага приділяється створенню безпечного освітнього простору.

«Наше головне завдання – створення безпечних умов для того, щоб діти склали національний мультипредметний тест і вступили до тих закладів вищої освіти, які вони планують», – говорить Ольга Безпалова.

У свою чергу директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко зауважив, що в цьому році НМТ міститиме чотири блоки завдань, три з яких обов’язкові, а четвертий на вибір вступника. Обов’язкові навчальні предмети – українська мова, математика, історія України, а на вибір – українська література, одна з іноземних мов ( англійська, німецька, французька або іспанська ), біологія, хімія, фізика та географія. Учасники самостійно обирають четвертий предмет НМТ та мають вказати його під час реєстрації.

«НМТ для учасника проходитиме в один день. Тестування проходитиме 240 хвилин. Два предмети (українська мова та математика) до перерви та два (Історія України та предмет за вибором) після неї» – сказав Олександр Сидоренко.

На виконання завдань кожного предметного тесту орієнтовно відведено по 60 хвилин – учасники зможуть самостійно розподіляти свій час в межах першого та другого блоку. Після першого блоку учасники НМТ матимуть 20 хвилин перерви.

Інформацію про результати основної сесії НМТ за шкалою 100-200 балів буде розміщено на персональних сторінках учасників тестування до 2 липня 2024, додаткової сесії – до 26 липня 2024 року.

Додаткова інформація на сайтах Українського центру оцінювання якості освіти та  Харківського РЦОЯС.