Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині майже 80 закладів охорони здоров'я первинної ланки надають послуги з ментального здоров'я

На Харківщині майже 80 закладів охорони здоров'я первинної ланки надають послуги з ментального здоров'я

Про це повідомила заступниця начальника Харківської ОВА Олена Логвинова.

«Вплив психічного здоров'я на фізичний стан людини не можна недооцінювати. Особливо під час повномасштабної війни. В межах програми ментального здоров'я «Ти як», яку ініціювала перша леді Олена Зеленська, таку психологічну допомогу можуть надавати медпрацівники першої ланки. Так, 75% лікарів і медпрацівників Харківщини пройшли навчання на платформі НСЗУ за програмою ВООЗ mhGAP. Також за пакетом «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами» законтрактовано 78 закладів охорони здоров'я області. До надання такої меддопомоги  залучено 313 лікарів», – розповіла Олена Логвинова.

Інтеграція послуги з ментального здоров'я в систему первинної медичної допомоги є важливою складовою пріоритетного проєкту МОЗ в межах Всеукраїнської програми ментального здоров'я, додала заступниця начальника ХОВА.

Сімейний лікар жодним чином не замінить сімейного психолога, психотерапевта або психіатра, але він зможе надати допомогу пацієнту й у разі потреби – направити до профільного фахівця, розповіла координаторка програми ментального здоров'я «Ти як?» в Харківській області Лілія Зотова.

«Всеукраїнська програма ментального здоров'я Олени Зеленської спрямована на те, щоб змінити ставлення українців до свого ментального здоров'я. Програма mhGAP дозволяє сімейним лікарям краще орієнтуватися в питаннях ментального здоров'я та охопити більшу кількість населення. Це своєчасна та доступна відповідь на збільшення запиту щодо отримання психосоціальної допомоги українцям», – зазначила Лілія Зотова.