Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Презентовано рекомендації щодо надання допомоги постраждалим від сексуального насильства під час війни

Презентовано рекомендації щодо надання допомоги постраждалим від сексуального насильства під час війни

Презентацію Методичних рекомендацій щодо поводження із постраждалими від сексуального насильства внаслідок військової агресії рф в Україні під час проведення стабілізаційних заходів та слідчих дій було проведено для фахівців Херсонської, Одеської, Запорізької та Харківської областей.

У заході взяли участь розробники довідника, представники міжнародних та місцевих громадських організацій, структурних підрозділів облдержадміністрацій,  національні експерти.

Варто відзначити, що рекомендації були підготовлені експертами Інформаційно-консультативного жіночого центру та Національної академії Служби безпеки України, за сприяння Урядової уповноваженої з питань гендерної політики Катерини Левченко та за підтримки Міжнародного благодійного фонду «Український Жіночий Фонд».

Ключовою ідеєю цих Методичних рекомендацій є підвищення обізнаності співробітників правоохоронних органів та соціальних працівників щодо належного реагування на випадки сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом. Як наголошують розробники, інформація, що міститься у виданні має допомогти фахівцям виробити навички надання допомоги та захисту постраждалим.

За словами в.о. директора Департаменту соціального захисту населення Харківської ОВА Тетяни Печури, рекомендації, підготовлені експертами, стануть в нагоді фахівцям соціальних служб Харківщини, адже частина нашої області була окуповано росіянами. Після деокупації території були зафіксовані випадки сексуального насильства військовими країни агресора по відношенню до місцевого населення. Наразі зафіксовано 11 таких випадків, по 8 справах проводяться кримінальні впровадження за фактом вчинення сексуального насильства.  

«Ці Методичні рекомендації буде обов’язково розповсюджено серед 150 надавачів  соціальних послуг. Тепер ми маємо інструмент, який допоможе в наданні допомоги особам, які постраждали від сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом» – зазначила Тетяна Печура.

Крім того, як зауважили розробники Методичних рекомендацій – публікація містить посилання на корисні ресурси, контакти громадських організацій, які надають допомогу постраждалим. На їх думку, все це сприятиме документуванню злочинів, скоєних під час воєнної агресії російської федерації проти України, притягненню винних до відповідальності.

З текстом Рекомендацій можна ознайомитися за посиланням.