Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У наступному році проєкт «Помічник ветерана» масштабують на всі територіальні громади Харківщини

У наступному році проєкт «Помічник ветерана» масштабують на всі територіальні громади Харківщини

Про реалізацію в області експериментального проєкту «Помічник ветерана» під час брифінгу в Офіційному Медіацентрі розповів начальник управління у справах ветеранів Харківської ОВА Олег Пуль.

Він нагадав, що Харківська область приєдналась до проєкту в жовтні поточного року. Для участі в ньому було обрано 8 великих громад: Богодухівську, Валківську, Балаклійську, Красноградську, Лозівську, Пісочинську, Харківську та Чугуївську.

Прийом заявок від охочих стати помічником ветерана тривав до 1 грудня. За цей час на платформі Е-ветеран Мінветеранів зареєструвались 25 кандидатів. Після співбесіди в комісіях громад Харківської області зареєстрували 22 кандидати в помічники ветерана.

«Перша група з 9 кандидатів уже проходять навчання за сертифікованою освітньою програмою «Організація роботи фахівця з супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб» у Центрі ветеранського розвитку Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна», – зазначив Олег Пуль.

За словами начальника управління у справах ветеранів, відповідно до порядку реалізації проєкту, захисники захисниці та члени їхніх сімей, члени сімей загиблих воїнів мають отримати комплекс послуг з переходу до цивільного життя саме в своїх територіальних громадах. На помічника ветерана покладається функція взаємодії звільненої з військової служби особи з усіма надавачами послуг.

Помічник ветерана – це повноцінна професія яка оплачується за рахунок коштів держбюджету. Професія «Фахівець із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб» внесена до класифікатору професій, який затверджується наказом Міністерства економіки України

«Діяльність помічника ветерана не є кабінетною роботою. Помічник має бути активним, знати які нові ветерани з’явились у його громаді і запропонувати цим людям та їхнім сім’ям всі можливі послуги, які входять до його компетенції», – розказав Олег Пуль. 

Як зазначив Олег Пуль, помічники ветерана будуть працевлаштовані до установ, на які передбачено покладання функцій Сервісних офісів у справах ветеранів – це комунальні установи, некомерційні підприємства або Центри життєстійкості.

У 2024 році заплановано масштабування інституту «Помічника ветерана» на всі територіальні громади нашої області. Тож, територіальні громади, які планують долучитися до проєкту, можуть вже зараз звертатися до Харківської ОВА із відповідним запитом, що дозволить їх майбутнім помічникам ветерана розпочати навчання в січні 2024 року.

За додатковою інформацією стосовно експериментального проєкту можна звертатися до Управління у справах ветеранів за номером: 057-752-09-06.