Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

При ХОВА створять робочу групу з питань розмінування та оподаткування сільськогосподарських земель

При ХОВА створять робочу групу з питань розмінування та оподаткування сільськогосподарських земель

Про це йшлося на нараді заступника начальника ХОВА Євгена Іванова з аграріями регіону.

Зокрема, на зустрічі обговорили реалізацію Закону України №3050-ІХ щодо зміни у сплаті податку за землю. Цей Закон має на меті врегулювати питання встановлення місцевих податків, зборів та надання податкових пільг. 

Як зазначив Євген Іванов, ті підприємства, які розташовуються у 20-кілометровій зоні від ведення бойових дій і через це не можуть отримати довідку від ДСНС про заміновану територію, можуть звертатися для вирішення питання до профільного департаменту ХОВА.

«По низці громад уже працюємо у нормальному режимі, заявки про надання податкових пільг опрацьовуються. Проблемними питаннями залишаються прикордонні підприємства, адже через безпосередню небезпеку сапери не мають можливості виїхати туди на обстеження земель. Для пришвидшення обробки заявок від аграріїв при Харківській ОВА буде створено групу з питань розмінування та оподаткування сільськогосподарських земель», – зазначив Євген Іванов.

Начальниця управління економічного аналізу Головного управління ДПС у Харківській області Зоя Цигульова наголосила, що в окремих випадках дозволено встановлення індивідуальних податкових пільг. Зокрема, органи місцевого самоврядування можуть ухвалювати рішення про встановлення податкових пільг зі сплати місцевих податків на підставі заяви про визнання земельних ділянок непридатними для використання.

«Суть Закону полягає в тому, що у разі замінованої або потенційно забрудненої землі, ви звільняєтеся від сплати як податку на землю, так і податку 4 групи. На сьогодні основне, з чим стикаються аграрії – це визначення періоду, за який платник звільняється від сплати податку, та ступеню пошкодженого майна, якщо це податок на нерухоме майно», – розповіла Зоя Цигульова.