Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області розпочався новий етап державної програми єВідновлення

У Харківській області розпочався новий етап державної програми єВідновлення

Відтепер громадяни, які через військову агресію рф повністю втратили нерухоме майно, можуть подати заявку на отримання компенсації. Новий алгоритм роз’яснив на брифингу директор Департаменту містобудування та архітектури ХОВА Антон Коротовських.

Надання компенсації передбачено у двох варіантах: житловий сертифікат – за зруйновану квартиру; кошти на спецрахунок або сертифікат – за зруйнований приватний будинок (за вибором отримувача).

Сертифікат на придбання житлової нерухомості – це електронний документ, який підтверджує гарантії держави щодо забезпечення фінансування на придбання квартири чи житлового будинку. Кошти зі спецрахунку можна використати на придбання будматеріалів і подальшого самостійного будівництва або на замовлення відповідних послуг і робіт.

«Для отримання компенсації за знищене нерухоме майно власник повинен подати до відповідної Комісії електронну заяву, сформовану у застосунку «Дія», або у паперовій формі – через ЦНАП, органи місцевого самоврядування або нотаріуса. Заява про надання компенсації подається щодо кожного знищеного об’єкта нерухомого майна окремо», – розповів Антон Коротовських.

Наразі у Харківській області створено 20 комісій, які будуть розглядати заявки щодо компенсацій за зруйноване майно. Розгляд однієї заявки відбувається протягом 30 днів.

«Розрахунок пошкоджень зруйнованого майна діє відповідно до постанови КМУ № 600 від 30.05.2023 року: вартість квадратного метра у багатоквартирних будинках складає 36 422 гривні, в індивідуальному житловому будинку – 22 197 гривень. Коефіцієнт може змінюватися відповідно від регіону, типу будинку та його розташування. Після того, як людині надійшов цей електронний сертифікат, вона має право вибирати  нерухомість по всій території України», – пояснив директор Департаменту містобудування та архітектури ХОВА.

Виконавцем програми для фінансування придбання квартири чи будинку є «Укрпошта». Докладніше про отримання компенсації за зруйноване майно можна дізнатися за посиланням.