Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Цьогоріч Україна вдруге відзначає День Державності

Цьогоріч Україна вдруге відзначає День Державності

День Державності святкують того ж дня, коли українські християнські церкви вшановують памʼять Київського князя Володимира Великого та День Хрещення Руси-України.

Ця привʼязка – невипадкова, оскільки Князь Володимир Великий уособлює розбудову Русі. Прийняття ним у 988 році християнства як державної релігії стало для України цивілізаційним вибором. Спадком Русі є герб (тризуб), грошова одиниця, а, головне, Київ як політичний і культурний центр України.

У 2023 році День Державності відзначається 28 липня. Але вже наступного року відзначатиметься 15 липня – з огляду на перехід Православної церкви України та Української греко-католицької церкви з 1 вересня 2023 року на Новоюліанський стиль календаря. За перенесення Дня Державності проголосував парламент 14 липня цього року. Оскільки День Української Державності має привʼязку до релігійної традиції, перенесення памʼятної дати синхронізує її відзначення з новим календарем.

Упродовж тривалої історії українці не полишали боротьби за свободу та здобуття державності. Першу в XX столітті незалежність Україна проголосила 22 січня 1918 року. Актом 24 серпня 1991 року відновила її.

Кілька разів у XX столітті Україна здобувала суверенітет і втрачала його через внутрішні незгоди під час зовнішньої агресії. Національна єдність – обов’язкова умова збереження державності.

Нинішня війна з рф – це не лише боротьба за майбутнє нашої держави, а й за право на власну історію та ідентичність.