Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Які послуги можна отримати у госпіталях ветеранів війни за Програмою медичних гарантій? Роз’яснення НСЗУ

Які послуги можна отримати у госпіталях ветеранів війни за Програмою медичних гарантій? Роз’яснення НСЗУ

Договори з Національною службою здоров’я України уклали 25 госпіталів ветеранів війни на загальну суму 722,7 млн грн.

У Національній службі здоров’я нагадують, що з 1 квітня 2020 року на нову систему фінансування перейшли медзаклади, які надають спеціалізовану та високоспеціалізовану допомогу. Зокрема, і ті госпіталі, які відповідали вимогам для контрактування з НСЗУ.

«Для укладення договору за кожним пакетом медичних послуг заклад має відповідати певним вимогам. Вони стосуються, зокрема, наявності сучасного обладнання для лікування та діагностики, кваліфікованого медичного персоналу тощо, - зазначають у Службі. - На сьогодні 25 госпіталів ветеранів війни мають укладений договір з НСЗУ на загальну суму 722,7 млн грн. Станом на 25 січня, у рамках Програми медичних гарантій за 2020 рік, НСЗУ виплатила цим закладам понад 602 млн грн».

Переважно за договором з НСЗУ госпіталі надають послуги стаціонарної допомоги без хірургічних втручань (зокрема, медичну допомогу пацієнтам з COVID-19), амбулаторні послуги, реабілітацію пацієнтів з ураженням нервової системи або опорно-рухового апарату та інші.

Так, у Програмі медичних гарантій на 2021 рік передбачені медичні послуги з реабілітації у межах трьох пакетів: «Медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням опорно-рухового апарату», «Медична реабілітація дорослих та дітей від трьох років з ураженням нервової системи» та амбулаторна медична допомога, що включає медичну реабілітацію.

У НСЗУ підкреслюють, що реабілітація у гострому періоді захворювання є частиною послуги стаціонарного лікування. Крім того, ветерани зможуть отримувати медичні послуги, які надаватимуть мобільні мультидисциплінарні команди з охорони психічного здоров'я.

Однією з основних вимог для укладення договору з НСЗУ у цьому році є створення безбар’єрного доступу до медзакладів людям з інвалідністю. Госпіталі ветеранів війни також мають подбати про те, аби зробити медичну допомогу ще доступнішою для кожного свого пацієнта, додають у Службі.