Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відкрили Регіональний центр космічного моніторингу Землі «Слобожанщина»

У Харкові відкрили Регіональний центр космічного моніторингу Землі «Слобожанщина»

Науково–практичний кластер на базі Національного аерокосмічного університету ім. М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» 3 грудня відвідав Євгеній Грицьков.

Заступник голови Харківської ОДА привітав колектив закладу з відкриттям Науково-практичного кластера «Регіональний центр космічного моніторингу Землі «Слобожанщина» та передав вітання від очільниці області Айни Тимчук.

«На базі університету є потужні наукові школи, які вже десятки років формують державну політику за цим напрямком. Тепер завдяки майбутній, не маю сумнівів - успішній діяльності кластеру, ми зможемо вирішити надзвичайно важливі задачі, що сьогодні актуальні для нашого регіону. Це і виявлення технологічних катастроф, визначення якості земельних угідь, контроль за займанням пожеж», - зазначив Євгеній Грицьков.

За словами ректора Національного аерокосмічного університету ім. М. Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут» Миколи Нечипорука, новостворений кластер не вестиме самостійної фінансової діяльності, а буде лише майданчиком для налагодження взаємодії його учасників.

«Слово «Слобожанщина», воно об’єднувальне, у перспективі буде підтягувати й інші області: Сумську, Луганську, Донецьку тощо», - сказав Микола Нечипорук. 

За інформацією завідувача кафедри геоінформаційних технологій та космічного моніторингу Землі НАУ «ХАІ» Станіслава Горелика, відкриття цього кластеру стане корисним для регіону. 

«Ми не оминаємо питання екологічного моніторингу, питання забруднення екосистем, - сказав Станіслав Горелик. – За допомогою математичного моделювання ми розробляємо прогнозні моделі при виникненні надзвичайних ситуацій. Проводимо моніторинг несанаційного видобутку корисних копалень та визначаємо приблизні збитки для держави».

Також, за його словами, можна залучити спеціалістів до моніторингу стану лісонасаджень, щоб запобігти незаконному вирубуванню лісів.