Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харківській області відкриють Почесне консульство Латвії

У Харківській області відкриють Почесне консульство Латвії

Плани розвитку співпраці між нашим регіоном та прибалтійською країною обговорили під час зустрічі голова ХОДА Олексій Кучер та Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні Юріс Пойканс.

Вітаючи пана посла на Харківщині, Олексій Кучер відзначив міцні культурні та економічні стосунки між нашим регіоном та Латвією. У 2019-му році зовнішньоторговельний оборот між Харківщиною та Латвійською Республікою зріс майже на 70%, а експорт наших товарів – майже на 80%.

«Я думаю, що в 2020 році ми будемо тільки нарощувати ці взаємовідносини. Є ІТ-напрямок та інші напрямки взаємодії. Ми відкриті та запрошуємо до нас ваші бізнес-кола. Можемо продумати питання проведення спільних форумів та заходів, які б розвивали наші взаємовідносини», - сказав голова ХОДА.

Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні, у свою чергу, відзначив, що в Україні небагато міст, які мали б такий тісний зв’язок з Латвією, як Харків. Зокрема, цього разу пан посол прибув на Харківщину, щоб взяти участь у заходах з нагоди 215-річчя Каразінського університету, в якому навчалося багато латвійців.

«По-перше, мій візит пов’язаний з цим ювілеєм, а, по-друге, ми хотіли б відкрити тут Почесне консульство Латвії. Маємо кандидата на посаду почесного консула – це Євген Гутков. Для нас Харків – це дуже важливий центр в Україні, тому тут потрібне почесне консульство. Це можливість нових зв’язків у галузі економіки, культури, освіти, тому ми будемо працювати в цьому напрямку», - повідомив Юріс Пойканс.

Олексій Кучер запевнив, що з боку ХОДА буде надано підтримку для відкриття консульства.

«Ми вже підписали необхідні документи. Для нас ваше консульство дуже важливе. Нам необхідно, щоб ви у нас бували частіше. У Харківській області зараз 15 консульств. Якщо брати по Україні, ми за цим показником на 3-му місці, а нам потрібно виходити на перше», - зауважив керівник області.

Під час зустрічі Юріс Пойканс також порушив питання налагодження прямого авіасполучення між Харковом та Латвією. Пан посол відзначив, що мав розмову з цього приводу з авіакомпанією «AirBaltic».

«Туристичний напрямок я вважаю дуже перспективним. Харків для мене – дуже цікаве місто, тут багато архітектури, історії та багато цих зв’язків, які Харків має з Латвією», - відзначив Надзвичайний і Повноважний Посол Латвійської Республіки в Україні.

Серед перспективних напрямків співробітництва Олексій Кучер та Юріс Пойканс також виокремили сфери ІТ та освіти.