Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Звіт про повторне відстеження результативності розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації від 19.10.2009 № 578 “Про встановлення нормативів рентабельності за надання в оренду торгових приміщень (площ) та устаткування на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів”.

1. Виконавець заходів із відстеження:
Головне управління економіки Харківської обласної державної адміністрації

2. Цілі прийняття розпорядження:
- виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 № 1548 “Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)”(зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 278);
- недопущення довільного підвищення плати за надання в оренду торгових приміщень (площ), торговельно-технологічного та/або холодильного устаткування на ринках із продажу продовольчих та непродовольчих товарів, що дозволяє захистити інтереси підприємців і споживачів послуг.

3. Строк виконання заходів із відстеження
03.10.2011-14.10.2011.

4. Тип відстеження
Повторне

5. Методи одержання результатів відстеження
Аналіз даних перевірок, проведених в період з січня 2010 року по липень 2011 року Державною інспекцією з контролю за цінами в Харківській області, ринків регіону з продажу продовольчих та непродовольчих товарів із питань дотримання відповідними господарюючими суб`єктами вимог чинного законодавства при наданні платних послуг та нарахуванні плати за оренду торгових приміщень (площ) та устаткування.

6. Дані та припущення, на основі яких відстежувалася результативність, а також способи одержання даних
Проведення відстеження результативності регуляторного акта здійснюється на підставі даних перевірок Державної інспекції з контролю за цінами в Харківській області дотримання вимог чинного законодавства при наданні платних послуг та нарахуванні плати за оренду торгових місць.

7. Кількісні та якісні значення показників результативності акта
Державною інспекцією з контролю за цінами в Харківській області перевірено 55 ринків із продажу продовольчих та непродовольчих товарів. У 5 суб`єктів господарювання або 9,1% від кількості перевірених установлено порушення вимог розпорядження голови Харківської облдержадміністрації від 19.10.2009 № 578 “Про встановлення нормативів рентабельності за надання в оренду торгових приміщень (площ) та устаткування на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів” у частині застосування завищеного нормативу рентабельності.
До порушників застосовані адміністративно-господарські санкції на загальну суму 246,3 тис.грн., у т.ч. штраф у сумі 164,2 тис.грн., та вжито заходів щодо притягнення винних посадових осіб до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу на суму 170 грн.

8. Оцінка результатів реалізації регуляторного акта та ступеня досягнення визначених цілей
Розпорядженням голови Харківської облдержадміністрації від 19.10.2009 № 578 “Про встановлення нормативів рентабельності за надання в оренду торгових приміщень (площ) та устаткування на ринках з продажу продовольчих та непродовольчих товарів” були встановлені для суб`єктів господарювання всіх форм власності нормативи рентабельності в розмірі, не вище 20 відсотків за надання в оренду торгових приміщень (площ), торговельно-технологічного та/або холодильного устаткування на ринках із продажу продовольчих та непродовольчих товарів.
У результаті реалізації регуляторного акта досягнуті такі цілі:
- виконані вимоги постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 № 1548 “Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)”(зі змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 278);
- забезпечено недопущення довільного підвищення плати за надання в оренду торгових приміщень (площ), торговельно-технологічного та/або холодильного устаткування на ринках із продажу продовольчих та непродовольчих товарів, що дозволяє захистити інтереси підприємців та споживачів послуг.


Начальник Головного управління
економіки облдержадміністрації                                                                                С.В. Авершин