Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Аналіз регуляторного впливу проекту розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації “Про встановлення тарифу на інвентаризацію нерухомого майна, на оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та реєстрацію таких прав - послуги,

1. Опис проблеми, яку планується розв`язати
Постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 №1548 “Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)” (зі змінами) обласним державним адміністраціям надані повноваження щодо встановлення тарифів на інвентаризацію нерухомого майна, на оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та реєстрацію таких прав.
Комунальне підприємство “Валківське бюро технічної інвентаризації” (далі – КП “Валківське БТІ”) у межах, визначених чинним законодавством і Статутом підприємства, надає на території Валківського району послуги з інвентаризації нерухомого майна, оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та реєстрацію таких прав.
КП “Валківське БТІ” не є органом приватизації і, у зв’язку з цим, не виготовляє бланки свідоцтв та не здійснює видачу свідоцтв про право власності на приватизоване житло, у тому числі на житлове (житлові) приміщення в гуртожитках, тому не підпадає під дію постанови Кабінету Міністрів України від 20.05.2009 № 485, якою визначено повноваження облдержадміністрації щодо встановлення розміру плати за виготовлення бланків та видачу свідоцтв на право власності.
КП “Валківське БТІ” є платником податку на додану вартість – свідоцтво платника податку на додану вартість від 18.10.2006 №. 27727133. Індивідуальний податковий № 033550320061.
Установлений розпорядженням голови Харківської облдержадміністрації від 14.07.2009 № 382 “Про встановлення тарифу на інвентаризацію нерухомого майна, на оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та реєстрацію таких прав – послуги, що надає комунальне підприємство “Валківське бюро технічної інвентаризації” тариф на послуги підприємства в розмірі 18,72 грн. без ПДВ не в повному обсязі відшкодовує собівартість робіт (послуг) та унеможливлює одержання прибутку. Згідно зі звітом про фінансові результати за 2010 рік прибуток підприємства становить лише 1,2 тис. грн. За І квартал 2011 року підприємство отримало збитків у розмірі 3 тис. грн.
Згідно із здійсненими розрахунками планового тарифу (вартість однієї нормо-години) на послуги КП “Валківське БТІ” становить 37,25 грн. без ПДВ, з ПДВ – 44,70 грн. із закладенням до розрахунків рентабельності 1,5 відсотка. Плановий тариф на послуги підприємства, порівняно з чинним тарифом, зріс майже в 2 рази, що зумовлено поступовим, але в результаті значним зростанням за цей період фактичних витрат, які входять до складу собівартості, а саме: зростання розмірів мінімальної заробітної плати та виплат, пов’язаних зі сплатою обов’язкових платежів до соціальних та Пенсійного фонду.
Матеріальні та інші загальногосподарські витрати підприємства розраховані, виходячи з мінімальних обсягів їх фактичного споживання в 2010 році.

2. Метою прийняття цього регуляторного акта є:
- виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 №1548 “Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)”;
- надання послуг з інвентаризації нерухомого майна, оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та реєстрацію таких прав – послуги, що надає КП “Валківське БТІ”, за економічно обґрунтованими тарифами, що сприятиме захисту споживачів від надмірного зростання тарифів на вказані послуги;
- сприяння беззбитковості роботи КП “Валківське БТІ”.

3. Визначення та оцінка всіх прийнятних альтернативних способів досягнення зазначених цілей
Постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 №1548 визначено метод державного регулювання тарифів на інвентаризацію нерухомого майна, на оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та реєстрацію таких прав шляхом установлення їх фіксованих рівнів.
У разі встановлення обласною державною адміністрацією тарифу, вищого за запропонований, збільшиться прибутковість діяльності підприємства, але, ураховуючи досягнутий Валківським районом рівень соціально-економічного розвитку, буде неприйнятним для споживачів.
Таким чином, запропонований рівень тарифу на інвентаризацію нерухомого майна, на оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та реєстрацію таких прав – послуги, що надає КП “Валківське БТІ”, є економічно обґрунтованим.

4.Механізм розв`язання проблеми
Установлення визначеного шляхом аналізу економічної обґрунтованості витрат підприємства розміру тарифу на послуги з інвентаризації нерухомого майна, оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та реєстрації таких прав – послуги, що надає КП “Валківське БТІ”.

5. Обґрунтування можливості досягнення визначених цілей в разі прийняття регуляторного акта
У разі прийняття регуляторного акта обласною державною адміністрацією будуть реалізовані повноваження, надані їй постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 № 1548, і встановлено тариф на послуги з інвентаризації нерухомого майна, оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та реєстрацію таких прав – послуги, що надає КП “Валківське БТІ”, на економічно обґрунтованому рівні.
Після опублікування в газеті “Слобідський край” розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації набуде чинності та стане обов’язковим для виконання.
Організація та здійснення контрольно-наглядових функції з питань додержання підприємствами вимог щодо формування, установлення і застосування цін і тарифів, які регулюються державою, є основними завданнями Державної інспекції з контролю за цінами в Харківській області. Отже, нагляд за додержанням вимог розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації “Про встановлення тарифу на інвентаризацію нерухомого майна, на оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та реєстрацію таких прав – послуги, що надає комунальне підприємство “Валківське бюро технічної інвентаризації” буде здійснювати Державна інспекція з контролю за цінами в Харківській області.
Позитивним чином на дію регуляторного акта може вплинути підвищення рівня економічного та соціального розвитку Валківського району, у тому числі підвищення рівня доходів населення в районі, підвищення підприємницької активності, розвиток ринку нерухомості в регіоні.
Негативним фактором впливу є зменшення платоспроможності споживачів послуг КП “Валківське БТІ”, що призведе до зменшення обсягів надання послуг, підвищення рівня собівартості послуг, збитковості роботи підприємства.

6. Очікувані результати прийняття регуляторного акта
До негативних результатів прийняття регуляторного акта можна віднести відсутність у підприємства можливості швидко змінювати рівень тарифу в разі підвищення або зниження рівнів витрат, що складають собівартість послуг.
Зміна рівня тарифу на інвентаризацію нерухомого майна, на оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та реєстрацію таких прав - послуги, що надає КП “Валківське БТІ”, можливо лише після прийняття Харківською обласною державною адміністрацією відповідного регуляторного акта та введення його в дію.
При різкому підвищенні рівня собівартості послуг бюро технічної інвентаризації, на період погодження розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації, робота підприємства буде збитковою.
При цьому, позитивним фактором є захищеність споживачів послуг КП “Валківське БТІ” від необґрунтованого зростання тарифу на інвентаризацію нерухомого майна, на оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та реєстрацію таких прав.

 

7. Обґрунтування терміну дії
Це розпорядження набирає чинності з дня його опублікування в газеті “Слобідський край”. Термін дії регулювання тарифів дійсний на період дії постанови Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 № 1548 “Про встановлення повноважень органів виконавчої влади та виконавчих органів міських рад щодо регулювання цін (тарифів)” (зі змінами).

8. Показники результативності регуляторного акта
Фактична собівартість надання послуг з інвентаризації нерухомого майна, оформлення прав власності на об’єкти нерухомого майна та реєстрацію таких прав, що надає КП “Валківське БТІ”, у тому числі рівень витрат на оплату праці, відрахувань на соціальні заходи, сума податку на додану вартість та фактично одержаний прибуток.
Прогнозні значення показників результативності на 2011 рік:
- собівартість надання послуг – 439,56 тис. грн., у тому числі:
витрати на оплату праці – 300,22 тис. грн.;
відрахування на соціальні заходи (36,82 %) – 107,82 тис. грн.;
інші операційні витрати –13,86 тис. грн.;
матеріальні витрати – 15,58 тис. грн.;
амортизація – 2,09 тис .грн.
- прибуток – 6,59 тис. грн. (рентабельність 1,5%).
Дія регуляторного акта поширюватиметься на КП “Валківське БТІ”, суб’єктів господарювання та населення Валківського району, які є споживачами послуг цього підприємства.

9. Відстеження результативності регуляторного акта
Базове відстеження результативності регуляторного акта проведено на етапі його підготовки.
Повторне відстеження результативності розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації буде здійснено відповідно до вимог статті 10 Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”.


Начальник Головного
управління економіки
облдержадміністрації                                                С.В. Авершин