Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Аналіз регуляторного впливу до проекту розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації "Про встановлення лімітів на спеціальне використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів на 2012 рік".

Проект розпорядження «Про встановлення лімітів на використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів на 2012 рік» складено на виконання вимог статей 31, 67, 72, 73 Лісового кодексу України. Ліміти використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів, відповідно пункту 9 статті 31 Лісового кодексу України, встановлюються обласною державною адміністрацією.
 
                1. Визначення та аналіз проблеми, яку пропонується  вирішити
Лісові ресурси України дуже обмежені і забезпечують власні потреби держави лише на 20-25%. Основними, найбільш актуальними проблемами щодо форму­вання і раціонального використання лісових ресурсів України є: порушення збалансованості між лісосировинними запасами, об­сягами використання лісових ресурсів та екологічними вимогами; значне висна­ження лісосировинної бази, погіршення природних комплексів, деградація рослинного покриву; обмеженість інвестицій для лісо­господарського виробництва; скорочення обсягів лісокористу­вання та досить низький рівень задоволення потреб у деревині за раху­нок місцевих ресурсів.
Вирішення названих проблем тісно пов'язано з розширеним відтворенням лісових ресурсів, підвищенням ефективності їх охо­рони і використання. Необхідно проводити ефективні заходи з лісовідновлення та лісорозведення для того, щоб поступово переходити на забезпечення потреб країни переважно за рахунок власних лісових ресурсів із збереженням основних екологічних функцій лісів.
Створено нормативно-правову базу, яка забезпечує правове регулювання у сфері використання лісових ресурсів. Це, передусім Лісовий кодекс України, Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища», постанови Кабінету Міністрів України від 23.05.2007 № 761 «Про врегулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів» та від 23.04.1996 № 449 «Про затвердження Порядку заготівлі другорядних лісових матеріалів і здійснення побічних лісових користувань в лісах України». Але ліміти на використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів і здійсненні побічних лісових користувань установлюються обласними державними адміністраціями відповідно до статті 31 Лісового кодексу України.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.05.2007 № 761 лісовий квиток видається щороку на підставі лімітів використання лісових ресурсів під час заготівлі другорядних лісових матеріалів. Для видачі лісового квитка підприємства подають заявку на використання лісових ресурсів.
 Харківським обласним управлінням лісового та мисливського господарства  направлено постійним лісокористувачам лист від 10.05.2012 № 02-22/667 з інформацією про необхідність надати заявки на отримання лімітів на заготівлю другорядних лісових матеріалів.
На основі поданих державними підприємствами лісового господарствами області матеріалів, управлінням було складено додаток до зазначеного проекту розпорядження голови обласної державної адміністрації із найменуваннями та обсягами відповідних видів другорядних лісових матеріалів на території області на поточний рік.
Заготівля деревної зелені (цілих дерев для ритуальних та інших потреб і гілок з дерев) буде здійснюватися для задоволення потреб населення у новорічних ялинках та новорічних святкових букетах із гілок хвойних дерев, а також придбанні цілих дерев для садіння на землях інших категорій.
Основним завданням державного регулювання та управління у сфері   лісових   відносин є забезпечення ефективної охорони, належного захисту, раціонального використання та   відтворення лісів.
Відсутність затверджених лімітів на використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів унеможливить здійснення лісогосподарськими підприємствами області спеціального використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів, що може призвести до неконтрольованого їх використання.
Отже, існує нагальна потреба в регулюванні цих питань шляхом встановлення лімітів на заготівлю другорядних лісових матеріалів, а саме – деревної зелені.
Даним проектом розпорядження пропонується затвердити Ліміти на використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів.
 
2. Цілі державного регулювання
Основною ціллю державного регулювання даного регуляторного акта є забезпечення встановлення лімітів на використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів.
 Проект розпорядження „Про затвердження лімітів на спеціальне використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів на 2012 рік” розроблено з метою:
-  збереження, раціонального та невиснажливого використання лісових ресурсів місцевого значення;
- забезпечення населення новорічними ялинками;
- забезпечення населення новорічними святковими букетами із гілок хвойних дерев;
- забезпечення фізичних та юридичних осіб цілими деревами для садіння на землях інших категорій;
- забезпечення відтворення відновлювальних властивостей лісу;
- вирішення питання плати за спеціальне використання лісових ресурсів;
- наповнення місцевих бюджетів.
 
3. Альтернативні способи досягнення цілей державного регулювання
У разі залишення ситуації без змін сфера регулювання для суб’єктів господарювання залишиться непрозорою, складною для впровадження, що не відповідає принципам державної регуляторної політики. Не встановлення лімітів на використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів  призведе до неможливості їх заготівлі в установленому законодавством порядку, з одного боку  та до неконтрольованого використання цього лісового ресурсу, з іншого боку. Отже, з цього випливає, що альтернативних шляхів досягнення визначених цілей – немає.
Прийняття регуляторного акта про встановлення зазначених лімітів відповідає потребам у розв’язанні визначеної проблеми та принципам державної регуляторної політики. У ньому чітко встановлено ліміти на спеціальне використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів, що дасть можливість раціонально використовувати цей вид лісових ресурсів місцевого значення та забезпечить відтворення відновлювальних ресурсів лісу.
 
4.   Опис механізму, що забезпечить розв’язання визначеної проблеми
Проектом цього регуляторного акта передбачено затвердження лімітів на використання лісових ресурсів при заготівлі другорядних лісових матеріалів. 
Після затвердження відповідного проекту розпорядження обласної державної адміністрації будуть створені умови, при яких суб’єкти господарської діяльності (лісогосподарські підприємства області), відповідно до статті 329, частин 330.1.3 та 330.1.4 статті 330 Податкового кодексу України, а також статей 31, 67, 72 та 73 Лісового кодексу України, будуть мати можливість на лісовій ділянці проводити відповідні види спеціального використання лісових ресурсів.
 
5. Обґрунтування можливості досягнення встановлених цілей у разі прийняття регуляторного акта
У разі видання розпорядження , лісогосподарські підприємства області зможуть здійснювати відповідні види спеціального використання лісових ресурсів в установленому законодавством порядку, на підставі встановлених цим розпорядженням лімітів. Зазначене розпорядження забезпечить раціональне, невиснажливе використання лісових ресурсів, забезпечить відтворення відновлювальних властивостей лісів.
Для впровадження вимог цього регуляторного акта не потрібно додаткових витрат з бюджету.
Харківське обласне управління лісового та мисливського господарства  буде здійснювати заходи з відстеження цього регуляторного акта.
 
6. Очікувані результати прийняття регуляторного акта
З встановленням лімітів на спеціальне використанні лісових ресурсів, суб’єкти господарської діяльності (лісогосподарські підприємства області) будуть здійснювати спеціальне використання лісових ресурсів, яке є платним.
Показниками результативності прийняття регуляторного акта буде забезпечення надходжень коштів до відповідних місцевих бюджетів від плати за спеціальне використання лісових ресурсів.
Розмір плати за заготівлю другорядних лісових матеріалів встановлено Ставками збору за заготівлю другорядних лісових матеріалів, здійснення побічних лісових користувань та використання корисних властивостей лісів області, які затвердженні  рішенням обласної ради від   01 березня 2012 року
№ 367-VI (ХІ сесія VІ скликання).
Приблизний перелік вигод та втрат, які можуть виникнути при запровадженні регуляторного акта:
 
Сфера впливу
(інтереси громадян, суб’єктів господарювання
та держави)
Вигоди
Витрати
1
2
3
Органи державної
влади та місцевого
самоврядування
Забезпечить раціональне та невиснажливе використання лісових ресурсів. Місцеві бюджети отримають від впровадження нормативної плати додатково за заготівлю другорядних лісових матеріалів близько 22,4 тис. грн.
Витрати на прийняття даного регуляторного акта немає
Суб’єкти господарювання
Набудуть можливість отримати спеціальні дозволи (лісові квитки)
Справляння плати за спеціальне використання лісових ресурсів
 
7. Обґрунтування строку дії регуляторного акта
Відповідно до пункту 9 Порядку видачі спеціальних дозволів на використання лісових ресурсів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2007 року № 761 «Про врегулювання питань щодо спеціального використання лісових ресурсів», лісовий квиток видається щороку на підставі лімітів використання лісових ресурсів під час заготівлі другорядних лісових матеріалів. Отже термін дії даного розпорядження  обмежений  роком, на який встановлюється ліміт, тобто до 31 грудня 2012 року.
 
8. Показники результативності регуляторного акта
Впровадження проекту розпорядження надасть можливість забезпечити раціональне невиснажливе використання лісових ресурсів та відтворення відновлювальних властивостей лісів, а також можливість додаткового надходження до місцевих бюджетів коштів у розмірі до 22,4 тис. грн.
Суб’єкти господарювання (лісогосподарські підприємства області) в межах затверджених лімітів отримають змогу проводити заготівлю другорядних лісових матеріалів в установленому законодавством порядку.
 
9. Заходи, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження регуляторного акта
Базове відстеження результативності здійснюватиметься до дати набрання чинності регуляторного акта або більшості його положень у IV кварталі 2012 року. Повторне відстеження результативності регуляторного акта планується здійснити в кінці грудня 2012 року.
 
 
Начальник Харківського обласного
управління   лісового та мисливського
господарства                                                                                                      С.І. Мусієнко