Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Аналіз регуляторного впливу проекту рішення Харківської обласної ради "Про затвердження Правил користування маломірними (малими) суднами на водних об’єктах Харківської області"

1.Визначення та аналіз проблеми

Рішенням сесії обласної ради від 26 грудня 2006 року № 147- V (Х сесія V скликання) затверджені Правила користування маломірними і малими суднами на водних об’єктах області (далі Правила).
 
За період після прийняття Правил користування маломірними (малими) суднами на водних об’єктах області, Президентом України, Кабінетом Міністрів України, Міністерством інфраструктури України та Державною інспекцією України з безпеки на морському та річковому транспорті (далі Укрморрічінспекція) прийняті нормативні акти, якими здійснено суттєве упорядкування організації безпечного використання плавзасобів та експлуатації баз для стоянок маломірних (малих) суден. У зв’язку з цим та відповідно до Типових правил користування водними об’єктами для плавання на маломірних (малих) суднах, Департаментом інноваційного розвитку промисловості і транспортної інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації розроблено нову редакцію Правил.
 
Даним проектом рішення передбачається врегулювання правових відносин, що виникають при користуванні маломірними (малими) суднами на водних об’єктах області, приведення Правил у відповідність згідно з чинним законодавством.
 
2.Визначення цілей державного регулювання
Метою розроблення нової редакції Правил є покращення системи управління безпекою судноплавства. Правила також регулюють правові відносини між власниками маломірних (малих) суден та інших плавзасобів, судноводіями, власниками баз для стоянок маломірних (малих) суден з Укрморрічінспекцією та забезпечення охорони від забруднення навколишнього середовища і поліпшення стану водних об’єктів.
 
Забезпечення реалізації державної політики у сфері безпеки на річковому транспорті, використання і охорони вод та відтворення водних ресурсів на території області. Встановлення правового режиму користування водними об’єктами для плавання маломірних суден.
 
3.Визначення та оцінка всіх прийнятих альтернативних способів досягнення встановленої мети
Альтернатив запропонованому регуляторному акту немає. Реалізація повноважень можлива за умови прийняття відповідних розпорядчих документів місцевими органами виконавчої влади.
 
4.Опис механізмів і заходів, які забезпечать розв`язання зазначеної проблеми
Механізмом розв’язання проблеми є видання рішення Харківської обласної ради „Про затвердження Правил користування маломірними (малими) суднами на водних об’єктах Харківської області”.
 
Правила встановлюють порядок користування маломірними (малими) суднами на річках, водосховищах та інших водоймах загального користування в межах області.
 
Контроль за виконанням цих Правил здійснюється Харківським міжрегіональним відділом Укрморрічінспекції в тісній взаємодії з відповідними органами місцевого самоврядування та виконавчої влади, громадськими організаціями, діяльність яких пов’язана із забезпеченням правопорядку та охорони життя на воді, органами Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства оборони України, Служби безпеки України та інших.
 
Державний нагляд за безпекою плавання маломірних (малих) суден, державну реєстрацію вказаних суден, реєстрацію баз для стоянок маломірних (малих) суден, перевірку знань та видачу відповідних посвідчень судноводіям здійснює Укрморрічінспекція.
 
5. Обґрунтування можливості досягнення встановленої мети
Виданням даного регуляторного акту буде значно підвищено безпеку плавання маломірними (малими) суднами на водних об’єктах області, безпечний відпочинок населення на воді.
 
6. Визначення очікуваних результатів
У разі прийняття запропонованого проекту регуляторного акта можливі такі вигоди та витрати:
 
Сфера впливу (інтереси громадян, суб’єктів та держави)
Вигоди
Витрати
Держава
Забезпечення реалізації Правил користування маломірними (малими) суднами на водних об’єктах області.
Витрат не зазнають
Населення
Визначено повний перелік обов’язків власників маломірних (малих) суден та посадових осіб, відповідальних за їх експлуатацію
Витрат не зазнають
Суб`єкти господа-рювання
Забезпечення безаварійної експлуатації маломірних (малих) суден на водних об’єктах області,
сприяння виникненню судноплавних компаній та різних видів підприємницької діяльності на водних об’єктах області.
У випадку порушення Правил матимуть місце витрати у вигляді економічних (штрафних) санкцій згідно з чинним законодавством

7. Обґрунтування строку дії регуляторного акта

Термін дії рішення необмежений.
 
8. Визначення показників результативності дії регуляторного акта
Введення Правил дозволить підвищити безпеку судноплавства на водних об’єктах області, схоронність маломірних (малих) суден на базах стоянках, відповідальність власників суден, керівників та осіб, які відповідають за означені бази та підготовку суден до випуску в плавання.
 
9. Визначення заходів, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта
Базове відстеження результативності регуляторного акта проведено на етапі його підготовки.
 
Повторне та періодичне відстеження регуляторного акту буде здійснено відповідно до вимог статті 10 Закону України „Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”.
 
 
Директор Департаменту
інноваційного розвитку промисловості
і транспортної інфраструктури                                                                     Ю.О. Гуренко