Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Пояснювальна записка до проекту рішення Харківської обласної ради "Про затвердження Правил користування маломірними (малими) суднами на водних об’єктах Харківської області"

1.Обґрунтування необхідності прийняття рішення
Рішенням сесії обласної ради від 26 грудня 2006 року № 147- V (Х сесія V скликання) затверджені Правила користування маломірними і малими суднами на водних об’єктах області (далі Правила).
 
За період після прийняття Правил користування маломірними (малими) суднами на водних об’єктах області, Президентом України, Кабінетом Міністрів України, Міністерством інфраструктури України та Державною інспекцією України з безпеки на морському та річковому транспорті (далі Укрморрічінспекція) прийняті нормативні акти, якими здійснено суттєве упорядкування організації безпечного використання плавзасобів та експлуатації баз для стоянок маломірних (малих) суден. Внесені також доповнення і Регістром судноплавства України. Указом Президента України від 08.04.2011 № 447/2011 створено новий контролюючий орган – Державну інспекцію України з безпеки на морському та річковому транспорті, рішенням якої створено і Харківський міжрегіональний відділ Укрморрічінспекції.
 
У зв’язку з цим та відповідно до Типових правил користування водними об’єктами для плавання на маломірних (малих) суднах, Департаментом інноваційного розвитку промисловості і транспортної інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації розроблено нову редакцію Правил.
 
Тому даним проектом рішення пропонується затвердити нову редакцію зазначених Правил і привести цей регуляторний акт у відповідність до вимог чинного законодавства.
 
2.Мета і шляхи її досягнення
Метою розроблення нової редакції Правил є покращення системи управління безпекою судноплавства. Правила також регулюють правові відносини між власниками маломірних (малих) суден та інших плавзасобів, судноводіями, власниками водних атракціонів та баз для стоянок маломірних (малих) суден з Укрморрічінспекцією та забезпечення охорони від забруднення навколишнього середовища і поліпшення стану водних об’єктів.
Забезпечення реалізації державної політики у сфері безпеки на річковому транспорті, використання і охорони вод та відтворення водних ресурсів на території області. Встановлення правового режиму користування водними об’єктами для плавання маломірних суден.
 
3.Правові аспекти
Проект рішення розроблено на підставі: статей 8-1, 67 Водного кодексу України; Положення про Державну інспекцію України з безпеки на морському та річковому транспорті (Укрморрічінспекція) затвердженого Указом Президента України від 08.04.2011 № 447/2011; Положення про Регістр судноплавства України затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.06.1998 № 814; постанови Кабінету Міністрів України від 27.07.1998
№ 1147 „Про прикордонний режим” (зі змінами); Закону України „Про місцеве самоврядування”.
 
4.Фінансово - економічне обґрунтування
Виконання поданого на розгляд рішення не потребує фінансування з державного чи місцевого бюджетів.
 
5.Позиція заінтересованих органів
Проект «Правил користування маломірними (малими) суднами на водних об’єктах Харківської області» погоджений Головою Державної інспекції України з безпеки на морському та річковому транспорті Соболевським Г.Г.
 
6.Регіональний аспект
Проект рішення має вплив на регіональний розвиток, оскільки Правила покращують систему управління безпекою судноплавства, регламентують порядок для таких видів підприємницької діяльності, як водні атракціони, прокат байдарок та весельних човнів; встановлюють вимоги облаштування місць масового відпочинку населення на воді, облаштування баз для стоянок маломірних (малих) суден, охорони праці та життя людей на воді. Означене позитивно вплине на підвищення безпеки та рівня якості масового відпочинку населення на воді, розвитку зеленого туризму, забезпечення охорони від забруднення навколишнього середовища і поліпшення стану водних об’єктів області.
 
7.Громадське обговорення
До внесення змін та доповнень в нову редакцію «Правил користування маломірними (малими) суднами на водних об’єктах Харківської області» були залучені фахівці усіх територіальних органів міністерств та відомств у Харківській області, обласних організацій, яким чинним законодавством передбачені відповідні повноваження стосовно користування водними об’єктами, забезпечення різноманітних контролюючих функцій. Були залучені також представники керівництва Харківського прикордонного загону, федерації вітрильного спорту, інших спортивних органів та інспекцій, громадських організацій. Надані пропозиції були враховані та здебільшого внесені в нову редакцію Правил. Департаментом інноваційного розвитку промисловості і транспортної інфраструктури Харківської обласної державної адміністрації спільно з  Департаментом цивільного захисту проведено обговорення внесених змін та доповнень на засіданні робочої групи. Проект правил та аналіз регуляторного впливу оприлюднені в газеті «Слобідський край» та у мережі Інтернет на веб – сторінці обласної державної адміністрації.
 
8.Прогноз результатів
Впровадження проекту Правил надасть можливість значно підвищити стан безпеки судноплавства на водних об’єктах області, роль органів місцевого самоврядування в забезпеченні високого рівня масового відпочинку населення на воді, упорядкуванні діяльності водних атракціонів, пунктів прокату, розвитку зеленого туризму. А масова реєстрація суден підвищить рівень відповідальності власників всіх форм власності, персональних власників човнів, за додержання вимог чинного законодавства.
 
 
Директор Департаменту
інноваційного розвитку промисловості
і транспортної інфраструктури                                                                     Ю.О. Гуренко