Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Аналіз регуляторного впливу проекту розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації «Про встановлення диференційованих розмірів розподілу виручки за надані послуги водопостачання та водовідведення, що надходить на рахунок комунального підприємства «Харківводоканал»

1. Визначення проблеми, яку передбачається розв’язати шляхом державного регулювання

Через тривалу дію збиткових тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення у комунального підприємства «Харківводоканал» виникла заборгованість перед АК «Харківобленерго» за спожиту електроенергію, сума якої станом на 01.08.2014 складає 330,5 млн.грн. Рівень розрахунків КП «Харківводоканал» за спожиту у 2014 році електроенергію становить 12,4%.
Враховуючи, що комунальне підприємство «Харківводоканал» не має фінансових можливостей погасити вказану заборгованість у найближчий час, обласною державною адміністрацією підготовлено проект розпорядження про встановлення диференційованих розмірів розподілу виручки за надані послуги водопостачання та водовідведення, що надходить на рахунок комунального підприємства «Харківводоканал», для здійснення щоденних розрахунків за електроенергію.
Проект розпорядження голови Харківської обласної державної адміністрації розроблено відповідно до пункту 5 Порядку розподілу виручки, що надходить на розподільчі рахунки комунальних підприємств теплоенергетики, водопостачання і водовідведення, міського електротранспорту, затвердженого спільним наказом Держбуду, Мінекономіки, Мінпаливенерго, НАК «Нафтогаз України» від 8 вересня 2000 року № 192/195/396/274, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 2 жовтня 2000 року за № 676/4897, та керуючись статтями 6, 39 Закону України «Про місцеві державні адміністрації».
 
2. Визначення цілей державного регулювання
 
Метою розроблення проекту розпорядження є проведення комунальним підприємством «Харківводоканал» розрахунків за спожиту електроенергію пропорційно витратам на електроенергію в структурі встановлених тарифів на послуги водопостачання та водовідведення.
 
3. Визначення та оцінка усіх альтернативних способів досягнення зазначених цілей
 
Обраний спосіб досягнення встановлених цілей є найбільш ефективним, оскільки він дозволяє врегулювати порядок проведення розрахунків комунального підприємства «Харківводоканал» з АК «Харківобленерго».
Альтернативою такого способу державного регулювання є залишення ситуації без змін, що призведе до негативних наслідків, неможливості нормативно-правового регулювання порушеного питання.
 
4. Опис механізмів та заходів для розв’язання проблеми
 
Вирішення проблеми розв’язується шляхом прийняття запропонованого проекту розпорядження, яке, в свою чергу, врегулює порядок оплати комунального підприємства «Харківводоканал» за електроенергію.
 
5. Обґрунтування можливості досягнення встановлених цілей у разі прийняття запропонованого регуляторного акта
 
Вплив зовнішніх факторів на дію регуляторного акта не очікується.
Негативного впливу на дію регуляторного акта не передбачається.
Оцінка можливості впровадження акта та виконання вимог акта суб’єктами господарювання висока.
Реалізація запропонованого проекту не потребує додаткових матеріальних та інших витрат.
Досягненням установлених цілей у разі прийняття запропонованого акта буде впорядкування проведення розрахунків КП «Харківводоканал» за електроенергію.

6. Очікувані результати прийняття акта
 
В результаті прийняття Харківською обласною державною адміністрацією запропонованого регуляторного акту очікується отримання таких результатів:
підвищення рівня розрахунків комунального підприємства «Харківводоканал»  за спожиту електроенергію;
зменшення суми кредиторської та дебіторської заборгованості підприємств області;
покращення позицій області при проведенні рейтингової оцінки по регіонам України відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.06.2011 №650 «Про запровадження проведення оцінки результатів діяльності Ради Міністрів Автономної республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій».
Таким чином, на підставі аналізу вигод та витрат можна зробити висновок про доцільність запровадження такого регулювання.
 
7. Обґрунтування строку чинності регуляторного акта
 
Строк чинності регуляторного акта необмежений. Разом з тим він може змінюватися з урахуванням можливих змін у законодавстві, що впливатимуть на регуляторний акт.
 
8. Показники результативності регуляторного акта
 
Виходячи з цілей запропонованого регуляторного акта, зазначених у пункті 2, для відстеження результативності цього регуляторного акта обрані такі показники:
темп зростання (зменшення) суми заборгованості за електроенергію;

рівень розрахунків КП «Харківводоканал» за спожиту електроенергію.

Розпорядження не справлятиме негативного впливу на ринкове середовище, не порушуватиме законних прав та інтересів суб'єктів господарювання, громадян та держави. 

 

9. Заходи, за допомогою яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта

Стосовно регуляторного акта здійснюється базове, повторне та періодичне відстеження у межах строків, установлених статтею 10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».
Базове відстеження результативності регуляторного акта буде здійснюватися до дня набрання чинності цим регуляторним актом шляхом опрацювання зауважень та пропозицій до нього, їх аналізу.
Повторне відстеження здійснюється через рік після набрання чинності актом, але не пізніше ніж через два роки.
Періодичне відстеження результативності регуляторного акта буде проводитись один раз на три роки після проведення заходів повторного відстеження регуляторного акта.
Відстеження здійснюватиметься на основі показників і даних, визначених під час проведення аналізу впливу регуляторного акта. Для відстеження результативності проекту акта будуть використані зауваження та пропозиції.
 
 
Перший заступник директора Департаменту
житлово-комунального господарства та
розвитку інфраструктури Харківської
обласної державної адміністрації                                        С.М. Дорошенко