Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Пояснювальна записка до проекту розпорядження голови обласної державної адміністрації “Про установлення вартості наборів продуктів для харчування донорів"

1. Обґрунтування необхідності прийняття розпорядження
Розробка розпорядження обумовлена необхідністю приведення у відповідність норм харчування донора в день здавання крові та (або) її компонентів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 11 травня 1998 року за № 301/2741 до середніх споживчих цін на продукти харчування по Харківській області, наданим Харківським обласним управлінням статистики (додається). На сьогоднішній день ця сума становить 35 грн. 00 коп. Розрахунок вартості набору продуктів харчування донорів до проекту розпорядження додається.

2. Мета і шляхи її досягнення
Метою видання зазначеного проекту розпорядження є забезпечення донорів повноцінним харчуванням в день давання крові та (або) її компонентів.

3. Правові аспекти
Питання донорства крові регулюються Законом України «Про донорство крові та її компонентів», наказом Міністерства охорони здоров’я України від 27.04.1998р. № 101 «Про затвердження норм харчування і рекомендації щодо складання наборів продуктів донорам в день здавання крові та (або) її компонентів», зареєстрованим Міністерством юстиції України 11 травня 1998 року за № 301/2741.
Відповідно до ст. 9 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» вартість набору продуктів для харчування донорів встановлюється Радою Міністрів Республіки Крим, органами державної виконавчої влади областей, міста Києва та Севастополя. Таким чином, затвердження вартості наборів продуктів для харчування донорів є компетенцією обласної державної адміністрації.
Предмет правового регулювання цього розпорядження стосується абзацу 8.12 статті 8 Конвенції про захист прав і основоположних свобод людини 1950 року та протоколів до неї в частині „здоров’я людини”, оскільки стосується компенсації енергетичних втрат донора при здаванні крові та (або) її компонентів.

4. Фінансово-економічне обґрунтування
Відповідно до Закону України «Про донорство крові та її компонентів», наказу Міністерства охорони здоров’я України від 27.04.1998р. № 101 «Про затвердження норм харчування і рекомендації щодо складання наборів продуктів донорам в день здавання крові та (або) її компонентів», норми харчування донора в день здавання крові або її компонентів розподілені між сніданком та обідом, вартість яких складає 0,80 грн. та 34,20 грн. відповідно (розрахунок вартості набору продуктів харчування донорів наданий КЗОЗ Харківським обласним центром служби крові додається).
Забезпечення донорів безкоштовним сніданком та обідом або у разі неможливості забезпечення таким харчуванням, відшкодування донору готівкової вартості відповідних наборів харчування, повинно здійснюватись за рахунок коштів, передбачених на утримання закладу охорони здоров’я, що здійснює взяття у донора крові та (або) її компонентів.

5. Позиція заінтересованих органів
Зазначене розпорядження стосується організації роботи виключно закладів охорони здоров’я, які проводять заготівлю крові.

6. Регіональний аспект
Його видання позитивно вплине на забезпечення харчування донорів згідно середніх споживчих цін наданих Головним управлінням статистики
у Харківській області.

7. Громадське обговорення
Проект розпорядження будо розміщено на офіційному веб - сайті Харківської обласної державної адміністрації на виконання ст. 14 – 16 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

8. Прогноз результатів
Видання зазначеного розпорядження дозволить привести у відповідність до середніх споживчих цін компенсаційні виплати на харчування донорів, які надані Головним управлінням статистики у Харківській області.


Заступник голови обласної
державної адміністрації                                         І.М. Шурма