Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Проект рішення обласної ради "Про хід виконання у 2010 році Програми зайнятості населення Харківської області на 2010 – 2011 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 17 червня 2010 року № 1706-V" ( від 02.06.2011 )

ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА

_______ сесія ______ скликання

Проект

Р І Ш Е Н Н Я

Від «___»_______ 2011 року                                                                         №______

Про хід виконання у 2010 році
Програми зайнятості населення
Харківської області на 2010 – 2011 роки,
затвердженої рішенням обласної
ради від 17 червня 2010 року № 1706-V

Заслухавши інформацію обласної державної адміністрації про хід виконання у 2010 році Програми зайнятості населення Харківської області на 2010 – 2011 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 17 червня 2010 року № 1706-V, керуючись статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», обласна рада

В И Р І Ш И Л А:

1. Інформацію обласної державної адміністрації про хід виконання у 2010 році Програми зайнятості населення Харківської області на 2010 – 2011 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 17 червня 2010 року № 1706-V, взяти до відома.

2. Обласній державній адміністрації продовжити роботу щодо реалізації заходів Програми зайнятості населення Харківської області на 2010 – 2011 роки.

3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію обласної ради з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства та соціального захисту населення (Стронов А.О.).

Голова обласної ради                                                                         С. Чернов

 

Додаток
до рішення обласної ради
від _______ 2011 року №____
(___сесія ______ скликання)

ІНФОРМАЦІЯ
про хід виконання у 2010 році Програми зайнятості населення
Харківської області на 2010-2011 роки, затвердженої рішенням
обласної ради від 17 червня 2010 року № 1706-V

Протягом 2010 року проводилася робота з виконання Програми зайнятості населення Харківської області на 2010-2011 роки (далі – Програма), яка затверджена рішенням обласної ради від 17 червня 2010 року № 1706-V.
З метою організації її виконання видане відповідне розпорядження голови обласної державної адміністрації від 21.07.10 № 394.
Одним із головних напрямів реалізації Програми є збереження та створення робочих місць.
За рахунок усіх джерел фінансування у 2010 році в області створено понад 49,4 тис. робочих місць, більше половини з яких – у сфері торгівлі (27,9 тис. од.).
Із їх загального числа на підприємствах, в організаціях та установах області введено в дію 8,3 тис. одиниць. Наприклад, в ІП «Торговий дім «Автоцентр Харків» (Харківський р-н) створено 408 од., ТОВ «ТПК «Омега-Автопоставка» (Харківський р-н) – 360 од., ТОВ «Балмолоко» (Балаклійський р-н) – 232 од., ТОВ «ВО «Авто-Холдінг» (Харківський р-н) – 126 од., ТОВ «Медсервіс-Харків» (м. Харків) – 123 од.
За рахунок розвитку підприємницької діяльності та самозайнятості населення створено 41,1 тис. одиниць.
Основну кількість робочих місць створено в м. Харкові – 28,1 тис. одиниць, або 56,7 % від їх загального обсягу. Серед районів області їх найбільший обсяг припадає на Харківський – майже 4,0 тис. од.
Внаслідок позитивних змін в економіці області, обсяги створення робочих місць збільшились проти 2009 року на 19,5 %. При цьому кількість створених робочих місць на 34,2 % перевищила обсяги ліквідації, а також зменшилась на 13,0 % кількість ліквідованих робочих місць.
Річне завдання із створення робочих місць виконано в цілому по області на 103,0 %.
Посиленню взаємодії з роботодавцями в частині створення робочих місць із належними умовами та гідною оплатою праці протягом 2010 року сприяло проведення 258 семінарів на тему «Створюємо нові робочі місця разом на взаємовигідних умовах. Допомога в економічному розвитку підприємства шляхом надання дотацій для працевлаштування безробітних», в яких взяли участь 2,4 тис. роботодавців.
Здійснювались заходи щодо підвищення якості робочих місць.
Територіальною Державною інспекцією праці у Харківській області протягом звітного періоду здійснені перевірки 1,9 тис. підприємств, установ та організацій з питань додержання мінімальних гарантій в оплаті праці. Встановлено, що на 109 підприємствах недотримані норми щодо розмірів мінімальної заробітної плати, на 429 підприємствах порушені норми Генеральної, галузевих угод в частині забезпечення міжкваліфікаційних (міжпосадових) співвідношень в оплаті праці. За результатами перевірок винесено 613 приписів щодо усунення виявлених порушень, складено 433 протоколи, які передано для розгляду у місцевих судах, винесено 64 постанови про адміністративну відповідальність за невиконання посадовими особами вимог державних інспекторів праці на загальну суму 56,7 тис. грн.
З метою запобігання проявам неофіційної зайнятості у 2010 році стан використання праці найманих працівників було перевірено у 5,6 тис. суб’єктів підприємницької діяльності та вивчено у 9,7 тис. підприємців шляхом зіставлення баз даних обласної служби зайнятості, податкової адміністрації, управлінь Пенсійного фонду України в Харківській області. У ході роботи було встановлено 1,7 тис. фактів неофіційних трудових відносин
Для усунення виявлених порушень 0,9 тис. роботодавців було запрошено на засідання територіальних комісій з легалізації робочих місць. На злісних правопорушників 149 матеріалів направлено до органів прокуратури, 145 – до Територіальної державної інспекції праці у Харківській області. За матеріалами перевірок комісій порушено 7 кримінальних справ.
За результатами проведеної роботи 1,4 тис. чоловік отримали можливість працювати на постійній основі з відповідним соціальним і пенсійним забезпеченням.
Проводилась системна інформаційно-роз’яснювальна робота. За 2010 рік проведено 65 нарад та 403 семінари з питань виконання вимог чинного трудового законодавства, 74 круглі столи, на яких обговорювались проблеми неофіційних трудових відносин та легалізації доходів, за участю 10,5 тис. роботодавців. У численних організаційних заходах (зустрічі, семінари, круглі столи, прес-конференції тощо), спрямованих на поширення інформованості населення щодо переваг офіційної зайнятості, приймало участь 16,8 тис. громадян.
З метою вжиття спільних заходів та в рамках Угоди щодо легалізації заробітної плати та ліквідації заборгованості з її виплати, що діє між головним управлінням Пенсійного фонду України в Харківській області, Головним управлінням праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, Територіальною державною інспекцією праці у Харківській області, об’єднанням профспілок Харківської області та Харківською обласною організацією роботодавців «Граніт» Федерації роботодавців України у 2010 році були проведені спільні перевірки 416 підприємств, установ та організацій.
Проведено 473 засідання тимчасових комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, на яких заслухані звіти 1364 керівників підприємств-боржників. Районними управліннями праці та соціального захисту населення за січень-грудень 2010 року до органів прокуратури направлено матеріали щодо порушення законодавства про працю на 570 керівників підприємств, за результатами яких порушено 19 кримінальних справ.
Проведені 4 засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, з них три виїзні - у Богодухівському, Балаклійському районах та у м. Куп’янськ.
Також, стан погашення заборгованості із заробітної плати, внесків до Пенсійного фонду України у 2010 році розглянуто: 13 липня – на сесії обласної ради, 25 серпня, 27 вересня та 1 грудня – на спільному засіданні колегії Харківської облдержадміністрації та зборів адміністративно – господарського активу області за участю представників правоохоронних та контролюючих органів, обласних об’єднань організацій роботодавців та профспілок, 19 листопада та 3 грудня – на обласних селекторних нарадах «Про стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати та внесків до Пенсійного фонду України» за участю представників обласної прокуратури, територіальної державної інспекції праці в Харківській області, профспілок та роботодавців.
На колегії Головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації 26 листопада 2010 року в порядку контролю розглянуто питання про стан виконання розпорядження голови обласної державної адміністрації від 14.09.10 № 516 «Про погашення заборгованості з виплати заробітної плати, внесків до Пенсійного фонду України та стан зайнятості населення області» в частині погашення заборгованості з виплати заробітної плати».
Як наслідок, станом на 01.01.11 в 10 районах області відсутня заборгованість з виплати заробітної плати, скорочено її розмір в 14 районах.
Здійснювалась робота із задоволення потреби в кадрах підприємств, установ та організацій, що залучатимуться до проведення та організації фінальної частини Чемпіонату Європи 2012 року з футболу.
Для організації оплачуваних громадських робіт службою зайнятості укладені договори з 9 підприємствами: Стадіон КП «Обласний спортивний комплекс “Металіст”, Харківська міська клінічна лікарня швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. А.І. Мєщанінова, Укравтодор КПСП по ремонту і будівництву шляхів «Шляхрембуд» та ін.
Згідно з договорами до робіт було залучено 1541 особа., якими відпрацьовано 21,0 тис. людино/днів. На фінансування робіт витрачено 1075,5 тис. грн.
За допомогою служби зайнятості на підприємствах, в установах та організаціях, що залучатимуться до проведення та організації фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року, укомплектовано 682 вакансій.
Пріоритетними залишались питання забезпечення зайнятості молоді, інвалідів та інших соціально незахищених категорій населення.
На вирішення проблем зайнятості осіб з обмеженими фізичними можливостями та посилення взаємодії між структурами влади, громадськими організаціями інвалідів та роботодавцями в області спрямована дія ряду угод про співробітництво між Головним управлінням праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, обласним центром зайнятості, обласним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів, громадськими організаціями інвалідів та Харківською обласною організацією роботодавців «Граніт».
Відповідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» 5,3 тис. підприємств виконали встановлений норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів, що забезпечило зайнятість для 26,6 тис. таких осіб.
За рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів створено 63 робочих місця, що забезпечило виконання державного завдання на 2010 рік.
Службою зайнятості проведено 186 семінари для 1,6 тис. роботодавців з питань працевлаштування інвалідів.
Протягом звітного періоду на обліку в службі зайнятості перебувало 1657 осіб з обмеженими фізичними можливостями. З метою сприяння їх працевлаштуванню, залученню до підприємницької діяльності проводились семінари з техніки пошуку роботи, профконсультаційні тематичні групові заходи, міні-ярмарки вакансій та інші заходи.
У результаті працевлаштовано 551 інвалід, у тому числі за рахунок надання дотацій роботодавцям – 73 чол., виплати одноразової допомоги для започаткування власної справи – 18 чол. На профпідготовку направлено 229 чол., до участі в оплачуваних громадських роботах залучено 231 чол.
На навчання у Всеукраїнському центрі професійної реабілітації інвалідів направлено 19 осіб з інвалідністю, які проживають в Харківській області.
Для працевлаштування соціально незахищених категорій населення у 2010 році на підприємствах та в організаціях заброньовано 1,3 тис. робочих місць.
Забезпечено контроль за виконанням підприємствами, організаціями та установами рішень місцевих органів влади щодо працевлаштування соціально незахищених категорій населення. З цього питання перевірено 72 підприємства та організації.
Допомогу у працевлаштуванні отримали 4,4 тис. соціально незахищених осіб, в тому числі на заброньовані робочі місця – 1,1 тис. чол. Професійне навчання пройшли 2,1 тис. осіб. Тимчасовою зайнятістю, зокрема на громадських роботах, було охоплено 3,5 тис. осіб.
Певна увага приділялась вирішенню питань зайнятості молоді.
В області функціонує 53 державних професійно-технічних навчальних заклади, які в цілому забезпечують потребу молоді в отриманні професійної освіти. Навчальна база цих закладів дозволяє здійснювати професійну підготовку за 135 професіями.
У 2010 році чисельність випускників професійно-технічних навчальних закладів склала 10,5 тис. осіб. Впровадження новітніх навчальних технологій дозволило випускникам отримати робітничу кваліфікацію з двох і більше професій.
Для забезпечення першим робочим місцем молоді, яка закінчує навчання у 2010 році, на підприємствах, в організаціях та установах області заброньовано 0,4 тис. робочих місць.
Протягом 2010 року допомогу у працевлаштуванні надано 1077 молодим спеціалістам. Першим робочим місцем з наданням дотацій за рахунок Державного бюджету забезпечено 210 молодих осіб.
Крім того, для дітей-сиріт з числа випускників професійно-технічних навчальних закладів, проведено персональне бронювання 412 робочих місць.
Протягом серпня-грудня 2010 року допомогу у працевлаштуванні отримали 331 особа, що закінчила професійно-технічні навчальні заклади. Продовжують навчання у вищих навчальних закладах 42 дитини-сироти.
Відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації від 10.12.09 № 717 із змінами від 21.04.10 місцевими органами позитивно вирішені житлові питання 119 дітей-сиріт.
Чисельними профорієнтаційними заходами протягом 2010 р. було охоплено 46,9 тис. офіційно незайнятої молоді, що становить 93,1 % від загального числа молодих громадян, які перебували на обліку у службі зайнятості.
Активними формами зайнятості охоплено 70,8 % із 50,3 тис. чол. віком до 35 років, які перебували на обліку у службі зайнятості, в т.ч. працевлаштовано – 22,8 тис. осіб, проходили професійне навчання – 6,1 тис. осіб, брало участь в оплачуваних громадських роботах – 6,8 тис. осіб.
Вживались заходи щодо забезпечення професійної підготовки кадрів, підвищення фахового рівня робочої сили.
Проведена професійна підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації майже 11,0 тис. безробітних за конкретними замовленнями 3,8 тис. підприємств, серед них: ВАТ «Турбоатом», ТОВ «Будкераміка», ДП «Завод ім. Малишева», ДП «Харківський машинобудівний завод «ФЕД», ВАТ «Харківський машинобудівний завод», АТЗТ «Курязький домобудівельний комплекс», ЗАТ «Лозівський молокозавод», ВАТ «Вовчанськ агрегатний завод», ТОВ «Балаклійський шиферний комбінат», ВАТ ХЕЛЗ «Укрелектромаш» та інші.
За індивідуальними формами навчання на підприємствах області стажувалися, проходили короткострокові курси підвищення кваліфікації цільового призначення, навчалися за індивідуальними планами та програмами 10,6 тис. осіб.
На базі Харківського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості протягом звітного періоду підвищили кваліфікацію 1,8 тис. осіб.
Проводилась робота щодо розвитку прикордонного та локального міжрегіонального співробітництва.
Станом на 01.01.11 в області працює 200 іноземців, в т.ч. 30 громадян Російської Федерації, які отримали дозволи на працевлаштування. Їх працю використовують 135 роботодавців.
Проведено перевірки більше 79 роботодавців, які використовують працю іноземців та осіб без громадянства.
За 2010 р. проведено 9 планових перевірок з питань ліцензування посередництва у працевлаштуванні на роботу за кордоном. За підсумками перевірок складено відповідні акти, які направлено на розгляд до Міністерства соціальної політики України.
Проводилась постійна робота щодо активізації життєвої позиції офіційно зареєстрованих безробітних. До активних форм зайнятості залучено 86,4 тис. осіб, або 76,4 % від числа зареєстрованих в службі зайнятості (за 2009 р. – 53,8 %). З Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття на ці цілі витрачено 188,5 млн. грн., що в 3,4 рази більше проти 2009 р.
Допомогу в працевлаштуванні отримало 47,9 тис. осіб, з них шляхом надання дотацій роботодавцям – 3,8 тис. осіб, залучення до підприємницької діяльності – 713 безробітних. Рівень працевлаштування офіційно незайнятого населення підвищився до 42,4 % (за 2009 р. – 34,2 %). Річне завдання з працевлаштування незайнятих громадян Програми виконано в цілому на 104,2 %.
Професійну підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації проходило 15,3 тис. осіб. Відповідне завдання Програми виконано в цілому по області на 118,7 %. У роботі пріоритетними напрямками були навчання безробітних на замовлення роботодавців за індивідуальними програмами, підвищення кваліфікації шляхом стажування, проведення цільових курсів, навчання основам підприємницької діяльності.
Проводилась активна робота з організації оплачуваних громадських робіт та підвищення їх ефективності. Для проведення оплачуваних громадських робіт з підприємствами укладено 1,2 тис. договорів, згідно яких залучено 23,2 тис. осіб, що в 2,1 рази більше проти 2009 року. Річне завдання Програми виконано на 128,9 %.
Витрати коштів на оплату праці безробітних у звітному періоді підвищилися в 2,7 рази та склали 20,9 млн. грн., внаслідок чого середньоденна заробітна плата однієї особи, що брала участь в цих роботах, зросла до 54,7 грн. (за 2009 р. – 40,4 грн.).
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14.07.10 № 621 «Про посилення соціального захисту населення під час оплати житлово-комунальних послуг» у всіх районах та містах області прийняті рішення про проведення оплачуваних громадських робіт з інформування населення про надання житлових субсидій за спрощеною процедурою.
З метою організації роботи з проведення оплачуваних громадських робіт з інформування населення про надання житлових субсидій за спрощеною процедурою протягом вересня-грудня 2010 року в районах та містах області укладено 368 договорів, згідно з якими до оплачуваних громадських робіт було залучено 1528 осіб. Їх переважна частка здійснювала інформування населення та виконувала функцію кур’єрів.
В цілому на фінансування оплачуваних громадських робіт з місцевих бюджетів районів та міст області було витрачено 766,5 тис. грн., Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та підприємствами виділено відповідно 17,2 млн. грн., і 2,9 млн. грн.
Допомогу по безробіттю протягом 2010 року отримувало 68,0 тис. безробітних. На ці цілі з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття було використано 173,1 млн. грн. Середній розмір допомоги по безробіттю склав 715,07 грн., що на 10,5 % більше ніж у 2009 році.
Результатом виконання Програми є підвищення рівня зайнятості населення області з 58,5 % у 2009 році до 59,3 % у 2010 році та зниження рівня безробіття з 7,7 % до 7,2 % відповідно.

Начальник Головного управління                                              О.В.Захуцька