Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

До дня працівників статистики

На підтримку ініціативи Державного комітету статистики України та враховуючи значний внесок працівників цієї галузі у розвиток економіки держави, згідно з Указом Президента України від 2 грудня 2002 року № 1120/2002 в Україні встановлено професійне свято - День працівників статистики, яке відзначається щорічно 5 грудня.
Важко уявити життя нашої держави без органів статистики, які роблять вагомий вклад у соціально-економічний розвиток країни. Саме вони, збираючи, опрацьовуючи, зберігаючи та аналізуючи статистичну інформацію, дають можливість розробляти перспективні плани, програми розвитку всіх галузей економіки.
День працівників статистики служить визнанням досягнень офіційної статистики, що ґрунтуються на основних цінностях служіння, сумлінності та професіоналізму.
У цей день хотілось би сказати декілька слів про історію статистики, яка пройшла важкий і складний шлях свого становлення і розвитку. Вже за часів Київської Русі було налагоджено збір інформації про суспільні явища і процеси, про економічне життя, стан соціального розвитку. З першої половини ХІХ ст. осередками статистичних досліджень були губернські комітети і бюро, результати досліджень публікувались у спеціальних виданнях, здебільшого у формі щорічних пам’яткових книг. Період 1861-1917 р.р. увійшов в історію як етап становлення та розвитку державної і земської статистики. Статистичні дослідження земств надавали можливість одержувати докладні відомості про стан сільського господарства, соціально-економічні процеси на селі.
Важким випробуванням для статистики України стали роки Великої Вітчизняної війни. Вже в перші дні війни багато працівників органів державної статистики України стали на боротьбу з фашистами, ціною життя захистивши свою землю від фашизму. Водночас не припинялась статистична робота по збору даних з питань людських і матеріальних ресурсів
Складна робота випала на долю старшого покоління статистиків по відбудові і налагодженню функціонування системи статистичних державних органів у післявоєнний період.
Із розпадом колишнього СРСР і здобуттям українським народом незалежності почалася нова ера розвитку статистики в умовах всебічного реформування країни, переходу до ринкових відносин, розширення міжнародного співробітництва.
Важливим кроком у підготовці фахівців-статистиків було відкриття кафедри статистики у Київському та Харківському національних університетах, а у подальшому і у Харківському національному економічному університеті.
Протягом останніх років, статистика України зазнала певних позитивних змін, і на даний час продовжується кропітка робота зі створення системи національної статистики.
У сучасному світі все більше зростає роль статистичної інформації в економіці та суспільстві, адже наявність усебічної й об'єктивної інформаційної бази є першочерговою передумовою ефективного управління соціально-економічними процесами. На сьогодні одним з найбільших досягнень світової офіційної статистики є розробка міжнародних методів і стандартів, що дозволяє створити уніфіковану платформу збору й обміну даними, застосування таких методів і стандартів на національних рівнях й наступної розробки порівнянних даних на регіональних і міжнародному рівнях.
Гарантією своєчасної, надійної, достовірної інформації є самовіддана та наполеглива праця статистиків України, їх високий професіоналізм.
Гідний внесок у цьому належить працівникам Головного управління статистики Харківської області. Їх кропітка повсякденна робота є невід’ємною складовою соціально-економічного розвитку Харківщини. Кожний четвертий спеціаліст Головного управління віддав цій справі понад 20 років.
На виконання Плану державних статистичних спостережень щороку Головним управлінням статистики проводиться понад 115 статистичних спостережень за 150 формами звітності і 20 анкетами. У ході їх проведення збирається і опрацьовується близько 900 тис. первинних звітів від респондентів.
Щороку випускається біля 3,3 тисяч інформаційно-аналітичних матеріалів (майже 2,3 тис. експрес-випусків, 380 економічних доповідей, 560 статистичних бюлетенів, 38 галузевих збірників). Надається практично 2,7 тис. відповідей на запити органів державної влади та інших користувачів статистичної інформації. З метою всебічного висвітлювання соціально-економічного стану Харківщини Головним управлінням статистики випускаються статистичні щорічники по Харківській області, містах та районах області, місту Харкову.
У цей святковий день бажаємо всім, хто пов’язав своє життя зі статистикою, здоров’я і благополуччя, нових професійних здобутків та трудових звершень.

Начальник Головного управління статистики О.Г. Мамонтова