Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Стан виплати заробітної плати на підприємствах, в організаціях та установах Харківської області на 1 жовтня 2013 року

Питання своєчасності виплати заробітної плати залишається однією з найгостріших соціальних проблем та знаходиться на постійному контролі Уряду та органів державної влади.
Сума заборгованості із виплати заробітної плати, що мала місце на окремих підприємствах, установах та в організаціях області (за результатами щомісячного державного статистичного спостереження «Стан виплати заробітної плати», без урахування найманих працівників статистично малих підприємств і у фізичних осіб – підприємців), станом на 1 жовтня 2013 року дорівнювала 99 млн. грн. Порівняно з початком 2013 року вона збільшилась на 11,7% (або на
10,4 млн. грн.), за місяць – на 3,3% (або на 3,1 млн. грн.)
Серед регіонів України за темпом росту (зменшення) боргу, відносно
1 січня 2013 року, області належало 22 місце.
Обсяг боргу працівникам області на початок жовтня п.р. складав 5,2% від фонду оплати праці, нарахованого за вересень 2013 року. Найвищим цей показник був у працівників, зайнятих на підприємствах переробної промисловості – 17% та в організаціях працівники яких зайняті професійною, науковою та технічною діяльністю – 16,8%.
Основна частина невиплаченої заробітної плати серед видів економічної діяльності припадала на підприємства промисловості (67,4 млн. грн. або 68% від загального показника), а серед міст та районів області – належала працівникам організацій та установ м. Харкова (87,6% або 86,7 млн. грн.). Найвища сума невиплаченої заробітної плати спостерігалась на підприємствах Жовтневого району м. Харкова (29,2 млн. грн., або 29,6%). Серед міст та районів області найвищий обсяг боргу був у працівників підприємств м.Ізюма, який становив 38,9% від загального показника по районах області.
В той же час, на початок жовтня 2013 року взагалі не мали заборгованості із виплати заробітної плати працівники Барвінківського, Близнюківського, Великобурлуцького, Дворічанського, Зачепилівського, Золочівського, Ізюмського, Коломацького, Красноградського, Куп'янського, Лозівського, Первомайського, Печенізького, Сахновщинського, Шевченківського районів та м.Чугуєва.
Із загальної суми заборгованості економічно активним підприємствам належало 47,5% боргу, суб’єктам господарювання, щодо яких реалізовуються процедури відновлення платоспроможності боржника, або визнання його банкрутом – 43,4%, економічно неактивним підприємствам, тобто призупинившим виробничо–господарську діяльність у 2012 і попередніх роках, – 9,1%.
Порівняно з попереднім місяцем сума невиплаченої заробітної плати на економічно активних підприємствах зросла на 9,8%, або на 4,2 млн. грн., переважним чином, за рахунок підприємств промисловості, де за цей період заборгованість збільшилась на 4,5 млн. грн.
Чисельність працівників економічно активних підприємств, які своєчасно не отримали заробітну плату, на початок жовтня п.р. складала 13,1 тис. осіб, або 2,1% від загальної чисельності штатних працівників області. Сума боргу в середньому на одного працівника дорівнювала 3606 грн., що на 20,6% більше, ніж розмір середньомісячної заробітної плати в цілому по області за вересень 2013р.
Сума невиплаченої заробітної плати працівникам підприємств–банкрутів складала 43 млн. грн. Майже три чверті з неї належить працівникам, які зайняті у промисловості, а серед міст та районів області – на підприємствах міст Харкова (87,2%) та Ізюма (10,6%).
Економічно неактивними підприємствами, тобто призупинившими виробничо–господарську діяльність у 2012 і попередніх роках, не виплачено
9 млн. грн. Більша частина цієї заборгованості належала працівникам, які раніше працювали у промисловості (72%).

Заступник начальника Головного управління І.Г.Наумов