Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Інформація про показники обласного бюджету на 2015 рік.

Обласний бюджет на 2015 рік затверджений обласною радою 15 січня 2015 року.

Показники обласного бюджету на 2015 рік сформовані з урахуванням змін, внесених до Податкового і Бюджетного кодексів України та інших законодавчих актів, що стосуються бюджету та міжбюджетних відносин, основних положень проекту Основних напрямів бюджетної політики, схвалених розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 квітня 2014 року № 385-р, завдань, визначених Програмою діяльності Кабінету Міністрів України, схваленою постановою Верховної Ради України від 11 грудня 2014 року № 26-VIII.

Дохідну частину обласного бюджету на 2015 рік розроблено з урахуванням очікуваних макропоказників економічного і соціального розвитку за 2014 рік, прогнозних даних Мінекономрозвитку на 2015 рік та основних макропоказників економічного і соціального розвитку регіону за Програмою економічного і соціального розвитку Харківської області на 2015 рік, а також враховуючи фактичне виконання дохідної частини бюджету за результатами 2013-2014 років.

При формуванні доходів обласного бюджету враховано:
- встановлення нових нормативів відрахувань податку на доходи фізичних осіб - 15%, а також рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення – 25%;
- закріплення за обласним бюджетом 10% податку на прибуток підприємств приватного сектору економіки;
- розширення надходжень загального фонду шляхом передачі екологічного податку зі спеціального фонду;
- закріплення за обласним бюджетом 55% екологічного податку;
- передачу до обласного бюджету надходжень адміністративних штрафів.

Також, враховано зміни, внесені до податкового законодавства. Зокрема, це оподаткування пасивних доходів фізичних осіб, запровадження прогресивної моделі оподаткування доходів фізичних осіб, збереження на 2015 рік діючого порядку визначення стандартної податкової соціальної пільги у розмірі 50% прожиткового мінімуму.

Обсяг доходів обласного бюджету (без урахування трансфертів) на 2015 рік затверджений в сумі 1 109,0 млн.грн., з них: загальний фонд – 975,1 млн.грн., спеціальний фонд – 133,9 млн.грн.

При обрахунку видаткової частини обласного бюджету враховано встановлення мінімальної заробітної плати у розмірі: з 1 січня – 1 218 гривень, з 1 грудня – 1 378 гривень, а також розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС з 1 січня – 852 гривень, з 1 грудня – 1 012 гривень.

Крім того, враховано передачу з державного бюджету окремих закладів освіти, культури, фізичної культури та спорту, а також видатки на заходи з проведення лабораторно-діагностичних, лікувально-профілактичних робіт, утримання ветеринарних лікарень та ветеринарних лабораторій.

В загальній сумі бюджетних призначень по основних галузях в повному обсязі враховані видатки на заробітну плату працівникам бюджетних установ, які розраховувались з врахуванням затверджених розмірів мінімальної заробітної плати та розмірів посадових окладів працівника І тарифного розряду ЄТС. Врахована в повному обсязі потреба для проведення розрахунків за енергоносії, обсяг яких обрахований, виходячи із обґрунтованих лімітів споживання, діючих тарифів на електроенергію, газ, тепло-, водопостачання та водовідведення та наявних приміщень.

Субвенції з державного бюджету, які мають цільове спрямування, передбачені по загальному фонду обласного бюджету в обсязі 5 190,7 млн.грн., з них:
- освітня субвенція - 308,6 млн.грн.;
- субвенція на підготовку робітничих кадрів - 271,2 млн.грн.;
- медична субвенція - 1 219,9 млн.грн.;
- субвенція на придбання медикаментів та виробів медичного призначення для забезпечення швидкої медичної допомоги - 10,3 млн.грн.;
- субвенція на придбання витратних матеріалів для закладів охорони здоров’я та лікарських засобів для інгаляційної анестезії - 1,2 млн.грн.;
- субвенція на виплату допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам, тимчасової державної допомоги дітям та допомоги по догляду за інвалідами І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу - 2 136,0 млн.грн.;
- субвенція на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною» - 48,8 млн.грн.;
- субвенція на надання пільг та житлових субсидій населенню на оплату електроенергії, природного газу, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати (утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), вивезення побутового сміття та рідких нечистот - 1 055,9 млн.грн.;
- субвенція на надання пільг з послуг зв’язку, інших передбачених законодавством пільг – 29,7 млн.грн.;
- субвенція на компенсаційні виплати за пільговий проїзд окремих категорій громадян - 90,9 млн.грн.;
- субвенція на надання пільг та житлових субсидій населенню на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу – 18,2 млн.грн.

Разом з цим, з обласного бюджету до державного бюджету передбачена передача реверсної дотації в сумі 4,5 млн. грн., як бюджету з рівнем надходжень податку на прибуток підприємств вище 1,1 до середнього показника по Україні (вилучається 50% суми перевищення показника).

Таким чином, загальний обсяг обласного бюджету з врахуванням дотацій та цільових субвенцій з Державного бюджету України за доходами та видатками складає – 6 299,7 млн.грн., в тому числі:

загальний фонд: доходи – 6 165,8 млн.грн., видатки – 6 165,2 млн.грн.;

спеціальний фонд: доходи – 133,9 млн.грн., видатки – 134,5 млн.грн.