Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Харкові відкрили пам’ятник Петру Гулаку-Артемовському

У Харкові відкрили пам’ятник Петру Гулаку-Артемовському

Монумент встановили біля Каразінського університету, ректором якого свого часу був класик української літератури.

У відкритті пам’ятника взяв участь заступник голови - керівник апарату ХОДА Анатолій Бабічев.

«Петро Гулак-Артемовський - видатний просвітник, вагома особистість в історії української літератури та в історії нашої країни взагалі. Саме навколо нього та Харківського університету, який він очолював, у 19 сторіччі розвивалася українська культура, створювався перший український журнал, друкарня. Це було надзвичайно важливо в умовах Російської імперії, - зазначив Анатолій Бабічев. - Сьогодні під керівництвом голови ХОДА Юлії Світличної обласна адміністрація докладає великих зусиль для розвитку української мови та культури на Харківщині. Ми маємо таку змогу, у тому числі, й завдяки Петру Гулаку-Артемовському, без якого становлення української державності могло б і не відбутися. Сьогодні він повертається до нас, щоб ми пам’ятали та цінували нашу історію і думали про майбутнє».

За словами ректора університету Віля Бакірова, ідея створити пам’ятник відомому українському письменнику з’явилася досить давно.

«На території університету багато пам’ятників видатним науковцям - фізикам, математикам, біологам тощо. Але університет багато зробив і для розвитку української мови та літератури, і один з його ректорів, Петро Гулак-Артемовський, - особисто», - зауважив Віль Бакіров.

Кошти на пам’ятник збирала громадськість, головним меценатом став президент компанії DСH Олександр Ярославський. Під час урочистого відкриття ректор університету вручив віце-президенту DCH Олені Деревянко подяку та зменшену бронзову копію пам'ятника.

У відкритті монументу взяли участь Заступник міністра науки і освіти України Максим Стріха, відомий український поет Іван Драч, викладачі та студенти Каразінського університету.