Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Керівництво області звернеться до Кабміну з проханням вирішити правові колізії щодо передачі будинків в управління ОСББ

Керівництво області звернеться до Кабміну з проханням вирішити правові колізії щодо передачі будинків в управління ОСББ

Це заявив у ході особистого прийому громадян 2 грудня заступник голови ХОДА Євгеній Шахненко.

На прийом прийшли голови ОСББ з Московського, Шевченківського та Київського районів Харкова. Власники багатоквартирних будинків поскаржилися на проблеми, які у них виникають при передачі житла в управління.

«Ми створили ОСББ, але комунальне підприємство не передає будинок нам в управління згідно із законодавством, - пояснив один з учасників ініціативної групи. - Ми вважаємо, що проблема пов'язана з дією 301-ї постанови КМУ, в якій йдеться про процедуру списання з балансу багатоквартирних будинків. У документі відсутні будь-які згадки про комунальні підприємства. Ми зверталися до КП «Житлокомсервіс», але там послалися на постанову. Виникає правова колізія. Досвід інших міст говорить про те, що КП передають будинки в управління ОСББ після сесій органу місцевого самоврядування або розпорядження голови, але в Харкові нічого такого не відбувається».

Голови ОСББ попросили Євгенія Шахненка допомогти у вирішенні проблеми та звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією про внесення змін до 301-ї постанови.

«Цю ситуацію ми обговорювали з Віце-прем'єр-міністром - міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадієм Зубком під час його робочого візиту до Харкова, - зазначив заступник керівника області. - Вважаю, що з боку місцевого самоврядування є реальне перешкоджання передачі будинків в управління об'єднанням співвласників».

Євгеній Шахненко доручив Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА контролювати ситуацію, а також заявив, що обов'язково доповість про проблему керівникові області.

«Я поставлю до відома голову ХОДА Юлію Світличну, щоб вона змогла провести переговори з мером щодо цієї проблеми. Паралельно будемо звертатися до Кабінету міністрів з проханням вирішити правові колізії», - пояснив харків'янам заступник керівника області.

Також під час прийому до Євгенія Шахненка повторно звернулася ініціативна група інвесторів, які стурбовані затримкою будівництва будинку по проспекту Перемоги, 61а. Вислухавши зауваження харків'ян, заступник голови облдержадміністрації запропонував подальший план дій для якнайшвидшої здачі будинку у експлуатацію.

Зі схожою проблемою звернулися також інвестори іншого довгобуду по проспекту Героїв Сталінграда, 163/167. Харків'яни скаржилися на дії забудовника та попросили Євгенія Шахненка сприяти в пошуку будівельної організації, яка зможе завершити роботи на об'єкті. Заступник керівника області обіцяв розібратися в ситуації та надати необхідну допомогу.

Прохання допомогти зробити перерахунок плати за послуги теплопостачання в багатоквартирному будинку без лічильника озвучили Євгенію Шахненку жителі смт Солоницівка Дергачівського району.

«Нарахування будуть проводитися за середніми показниками приладів обліку, які будуть фіксуватися в населеному пункті. За жовтень буде зроблений перерахунок. Зараз Кабінет Міністрів України готує відповідну постанову», - пояснила заявникам заступник директора Департаменту житлово-комунального господарства та розвитку інфраструктури ХОДА Тетяна Кокоріна.

Усі, хто прийшов на прийом до заступника голови ХОДА, за необхідністю, отримали консультації керівників профільних департаментів облдержадміністрації. Питання, які потребують детального вивчення, Євгеній Шахненко взяв під особистий контроль.