Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Пісочинська і Мереф'янська громади готові до об'єднання

Пісочинська і Мереф'янська громади готові до об'єднання

Висновки щодо відповідності Конституції та законам України проектів рішень місцевих рад щодо об'єднання двох громад Харківського району були затверджені розпорядженням голови ХОДА 31 грудня.

Як зазначила керівник Харківського регіонального Офісу реформ Діана Баринова, згідно з Перспективним планом формування територій громад Харківської області, до складу Пісочинської об'єднаної громади увійдуть Пісочинська селищна, а також Коротичанська і Березівська сільські ради.

«Мереф'янська громада об'єднає Мереф'янську міську та Утківську сільську ради. План передбачав, що до цієї громади увійде також Яковлівська сільська рада, але об'єднання відбувається виключно добровільно, і в ході громадських обговорень мешканці Яковлівки вирішили об'єднатися з Височанською громадою. Тому до Перспективного плану формування територій найближчим часом буде внесено відповідні зміни», - пояснила Діана Баринова.

Як розповів голова Пісочинської селищної ради Олег Чорнобай, об'єднання Пісочинської громади ініціювали депутати селищної ради - практично одноголосно.

«Депутати підтримали цю ініціативу, розуміючи, що можуть не обратися до нової об'єднаної ради. Але вони хочуть, щоб селище розвивалося. Завдяки такій активній позиції депутатів нам вдалося переконати людей у тому, що об'єднання проводиться саме в інтересах членів громади», - зазначив Олег Чорнобай.

За його словами, об'єднання буде вигідним як для економічно розвинутого Пісочина, так і для невеликих Коротича і Березівки, оскільки доходи об'єднаного бюджету зростуть удвічі.

«Ми отримаємо додаткові правові повноваження та фінансові ресурси, а це - перспектива розвитку, - підкреслив голова Пісочинської селищної ради. - Сьогодні нам доводиться просити субвенції з державного бюджету, а після об'єднання ми зможемо самостійно розпоряджатися власними коштами і спрямовувати їх на розвиток своєї території. Наприклад, в Пісочині потрібно будувати школу, в Березівці - дитячий садок. Але відповідних коштів у нас немає, оскільки ми віддаємо їх до державного бюджету. А, об'єднавшись, ми зможемо самостійно вирішити ці питання, не звертаючись за допомогою до вищих органів влади».

Також, за словами Олега Чорнобая, володіючи новими повноваженнями і фінансовими ресурсами, об'єднана громада зможе залучати до розвитку території більше іноземних грантів. Вже зараз тут розробляють проекти, пов'язані з розвитком соціальної сфери та підприємництва.

Крім того, об'єднання дозволить розширювати території населених пунктів.

«Сьогодні Пісочин практично повністю забудований, нам потрібно розширюватися в бік Коротича і Березівки. Це вигідно і для них, оскільки села будуть ближче до розвиненого центру», - пояснив Олег Чорнобай.

За словами міського голови Мерефи Веніаміна Сітова, об'єднання громад дозволить поліпшити якість надання адміністративних послуг мешканцям.

«Харківський район - дуже розкиданий. Наприклад, податкова, центр надання соціальних послуг району знаходяться у Харкові, куди людям їздити дуже незручно. Тепер ми зможемо надавати всі послуги в Мерефі. Ми вже працюємо над створенням єдиного центру надання адміністративних послуг та інших служб», - розповів мер.

Крім того, за його словами, об'єднання надасть поштовх соціально-економічному розвитку території.

«Бюджетна децентралізація, проведена в 2015 році, вже дала позитивний ефект. Завдяки акцизному збору ми змогли спрямувати на ремонт місцевих доріг майже 3 млн грн, - зазначив Веніамін Сітов. - Раніше в кінці року грошей у місцевому бюджеті вже не було, і два-три місяці ми не могли нічого робити. Тепер кошти є, і навіть у січні ми проводимо роботи з будівництва котельні на альтернативному паливі в дитячому садку. Це дозволить нам заощаджувати близько 200 тис. грн за опалювальний сезон».

Після отримання позитивних висновків обласної адміністрації Мереф'янській і Пісочинській громадам належить прийняти остаточні рішення про об'єднання на сесіях всіх місцевих рад, які увійдуть до цих громад. Коли рішення будуть прийняті, ХОДА звернеться до Центральної виборчої комісії, яка призначить вибори у новостворених громадах.

Нагадаємо, крім Мереф'янської і Пісочинської, в 2015 році в Харківській області була створена Старосалтівська об'єднана громада, до якої увійшли Старосалтівська селищна, Гонтарівська, Молодіївська, Хотомлянська, Красноармійська і Шестаковська сільські ради. 25 грудня ЦВК прийняла постанову, згідно з якою перші місцеві вибори в Старосалтівській громаді відбудуться 27 березня 2016 року.