Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Місцева влада має роз’яснити людям, як обрати постачальника газу та зменшити витрати – Тетяна Єгорова-Луценко

Місцева влада має роз’яснити людям, як обрати постачальника газу та зменшити витрати – Тетяна Єгорова-Луценко

Під час селекторної наради з керівниками РДА перша заступниця голови Харківської ОДА доручила надати жителям області детальні роз’яснення щодо можливостей ринку газу.

Вона нагадала, що в Харківській області послуги газопостачання надають компанії «Нафтогаз» та «Харківгаз Збут» - і споживачі мають змогу самостійно обрати, з якою з них скласти договір.

«Держава встановила верхню межу для ціни від будь-якого постачальника, а саме: 6,99 гривень за кубометр. Така ціна діятиме для споживання газу з 1 лютого до кінця опалювального сезону або карантину. Але держава не скасовує ринок і не відмовляється від цивілізованих правил формування ціни, які діють в усіх розвинених країнах. Тому в кожній громаді місцеві очільники мають донести до людей інформацію, які можливості щодо заміни постачальника реально існують», - сказала перша заступниця голови Харківської ОДА.

Вона зазначила, що серед постачальників найвигіднішу пропозицію має державний «Нафтогаз». По-перше, це найменший помісячний тариф, а по-друге, можливість обрати річний план постачання газу і зафіксувати ціну на увесь сезон тоді, коли ринок пропонує найнижчий рівень.

Так, десятки тисяч споживачів восени 2020 року обрали річне постачання газу від «Нафтогазу» за ціною близько 4 гривень за кубометр. Ще у грудні 2020 року підключення за тарифом «річний» до «Нафтогазу» могло забезпечити ціну близько 6 гривень за кубометр.

«Але більшість споживачів не скористалися можливістю змінити постачальника. Багато хто просто не знав про таку можливість. Змінити постачальника – це справа 15 хвилин. Але люди – і особливо це стосується українців старшого віку – не повинні самостійно відшукувати в інтернеті, хто може бути постачальником. Так, держава каже: найзручніший варіант - це державний «Нафтогаз». Але і про цей варіант, і про інші варіанти, якщо вони доступні, людей повинні детально проінформувати місцеві очільники», - наголосила Тетяна Єгорова-Луценко.