Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Всесвітньо відомі харків'яни виступлять на закритті міжнародного фестивалю

Всесвітньо відомі харків'яни виступлять на закритті міжнародного фестивалю

10 грудня в Харківській середній спеціалізованій музичній школі-інтернаті завершиться XXV Міжнародний фестиваль виконавської майстерності «Музика - наш спільний дім».

У заключному концерті фестивалю відомі музиканти - колишні учні цієї школи Валерій Соколов та Олексій Шадрін, а також португальський піаніст Рауль да Коста виконають у супроводі Молодіжного академічного симфонічного оркестру «Слобожанський» музику Чайковського і Бетховена.     

Нагадаємо, цього року Харківська середня спеціалізована музична школа-інтернат, в якій проходить фестиваль, відзначає своє 75-річчя. 30 листопада голова ХОДА Юлія Світлична привітала колектив закладу з ювілеєм.

За час роботи школа підготувала понад 2000 музикантів. Серед її випускників - діячі мистецтва зі світовими іменами: піаністи Володимир Крайнєв та Данило Крамер, композитори Лев Колодуб та Олександр Щетинський, диригент Аллін Власенко, художній керівник Національної філармонії України Володимир Лукашов та багато інших. Свого часу цей навчальний заклад закінчили музиканти, що посідають сьогодні видні місця в музичних колах Харкова - ректор ХНУМ ім. Котляревського Тамара Вєркіна, директор ХНАТОБу Олег Оріщенко, заступник директора МАСО «Слобожанський» Олександр Дворниченко, директор і головний диригент Харківської філармонії Юрій Янко. 

Майже 35 років школу очолює заслужений діяч мистецтв України, професор кафедри оркестрових духових інструментів та оперно-симфонічного диригування Харківської консерваторії Валерій Алтухов. Саме він 25 років тому запропонував щорічно зустрічати «день народження» школи фестивалем «Музика - наш спільний дім».

Цього року заключний концерт фестивалю стане особливо яскравим, вважає Валерій Алтухов. У ньому візьмуть участь відомі музиканти – скрипаль Валерій Соколов, віолончеліст Олексій Шадрін і португальський піаніст Рауль да Коста. Соколов і Шадрін свого часу навчалися в цій школі, були її гордістю, а зараз живуть і працюють в Європі. Концерти Валерія Соколова проходять у найпрестижніших концертних залах Європи: Вігмор-Холі в Лондоні, театрі Шатле в Парижі, консерваторії ім. Джузеппе Верді в Мілані. Олексій Шадрін продовжує свою освіту в музичній академії Кронберга (Німеччина), регулярно і успішно бере участь у різних міжнародних музичних конкурсах в Європі та Америці.

Рауль да Коста – піаніст, котрий виступає в найпрестижніших концертних залах Португалії і гастролює в Німеччині, Франції, Іспанії, Італії, Англії, зіграє для харківської публіки вперше.

Виступ солістів на заключному концерті традиційно пройде у супроводі Молодіжного академічного симфонічного оркестру «Слобожанський», яким у цей вечір буде керувати диригент Національної філармонії України і давній творчий партнер Валерія Соколова – Віталій Протасов.

У програмі закриття фестивалю прозвучать Концерт для скрипки з оркестром Петра Чайковського і потрійний концерт Людвіга ван Бетховена. Ці твори відносяться до числа найбільш затребуваних на концертних майданчиках Європи. У свій час їх чудово виконували такі легендарні музиканти як Давид Ойстрах, Святослав Ріхтер і Мстислав Ростропович.

Концерт-закриття XXV Міжнародного фестивалю виконавської майстерності «Музика - наш спільний дім» відбудеться у великій залі Харківської середньої спеціалізованої музичної школи-інтернату (вул. Благовіщенська, 19) 10 грудня, початок - о 17:00.

Наступний концерт за участю МАСО «Слобожанський» пройде 21 грудня на сцені ХНАТОБу. Це буде благодійний концерт «Класична феєрія», кошти від продажу квитків на який підуть на допомогу дітям з вадами зору. Початок - о 18:30.

Придбати квитки на концерт можна в касі МАСО «Слобожанський», тел.: 706-17-16, адреса: вул. Жон Мироносиць, 13 (офіс оркестру).