Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

За підтримки США на Харківщині реалізують пілотний проект у правовій сфері

За підтримки США на Харківщині реалізують пілотний проект у правовій сфері

25 січня у ХОДА пройшов круглий стіл за участю керівника області Юлії Світличної та начальника відділу з правових питань Посольства США в Україні Крістофера Сміта.

На заході обговорили старт на Харківщині проекту з інформування поліцейськими про права свідків, потерпілих та затриманих.

Проект покликаний не лише збільшити правову освіченість громадян стосовно їх прав, але й стане містком комунікації між мешканцями Харківської області та представниками Національної поліції. Експеримент також має на меті збільшити довіру населення до правоохоронної системи.

«Наша країна впевнено рухається шляхом євроінтеграції. Це законодавчо встановлений факт, та, безумовно, позиція Президента України Петра Порошенка. Реформування є одним із тих процесів, який може нас наблизити до демократичних стандартів і норм якості життя. Однією з перших у країні стартувала реформа правоохоронної діяльності. І саме Національна поліція стала флагманом у цій сфері», - зазначила Юлія Світлична.

Вона підкреслила, що значну допомогу в процесах реформування надають міжнародні партнери. Зокрема, низка нових проектів на Харківщині реалізується в партнерстві з посольством США. У тому числі мова йде про спільні проекти у безпековій сфері та поліпшення якості адміністративних послуг. Особлива увага приділяється питанням боротьби з корупцією. Так, у вересні керівник області спільно з Послом США в Україні Марі Йованович презентували конкурс проектів «Протидія корупції в Харківській області», до участі в якому запросили всі громадські організації регіону.

Новий проект з інформування поліцейськими про права свідків, потерпілих та затриманих став пілотним саме у Харківській області - першій серед усіх регіонів України.

«Взаємодія обласної державної адміністрації та посольства США триває. І цей день знаменується стартом нового пілотного проекту з правової обізнаності громадян. Я вдячна всім задіяним у проекті громадським організаціям та Національній поліції за те, що цей пілот реалізується саме в нашому регіоні. Сподіваюсь, що він буде ефективним і буде поширений на інші області України», - зазначила Юлія Світлична.

У свою чергу, Крістофер Сміт висловив упевненість, що співпраця з ХОДА тільки розширюватиметься.

«Для нас є великою честю з вами працювати над спільним проектом, який підтримує реформи. Впевнений, що після його реалізації ви побачите високі стандарти дотримання прав людини і поліцейської діяльності, - зазначив начальник відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні. – Спільно з ХОДА під керівництвом Юлії Світличної ми реалізовуємо ефективні проекти у сфері боротьби з корупцією. Ми бачимо велику перспективу розширювати співробітництво у майбутньому».

У межах проекту планується розповсюдження поліцейськими в Харківській області пам’яток, що містять інформацію про права свідків, потерпілих та затриманих.

«Цей матеріал підготовлений у такий спосіб, який дає можливість людям навіть без юридичної освіти зрозуміти, які права в рамках того чи іншого процесу ця особа має», - зазначив заступник голови Нацполіції України Костянтин Бушуєв.

Він також висловив упевненість, що лідерські позиції Харківської області серед інших регіонів України дозволять зробити проект успішним.

Експеримент триватиме до 31 березня. У його реалізації беруть участь представники всіх підрозділів ГУ Національної поліції у Харківській області. Окрім розповсюдження пам’яток, передбачено й постійний моніторинг результатів такої роботи.

Більше фото