Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Ми не бачимо альтернативи європейському розвитку Харківської області та України. Ігор Райнін

Ми не бачимо альтернативи європейському розвитку Харківської області та України. Ігор Райнін

Перспективи розвитку економіки області голова ХОДА обговорив з представниками Баварського Ландтагу Федеративної Республіки Німеччина.

У ході зустрічі члени німецької делегації підняли питання про те, як складаються відносини Харківської області з Російською Федерацією в умовах воєнного конфлікту.

Ігор Райнін зазначив, що дипломатичні відносини з Росією не переривалися, мешканці обох країн можуть перетинати кордон, між державами налагоджено автомобільне і залізничне сполучення.

«Але економічні зв'язки між нашим регіоном та Росією істотно обмежилися. У Харківській області працюють понад 600 промислових підприємств. Раніше ринком збуту для них була переважно Росія - і за географічних причин, і за історично сформованих відносин. Сьогодні обсяги торговельного обороту між Харковом і сусідньою державою показують різку динаміку зниження, є низка продуктів виробництва, заборонених до експорту та імпорту», - розповів керівник обласної адміністрації.

У таких умовах харківським виробникам довелося терміново диверсифікувати ринки збуту. За словами Ігоря Райніна, представникам малого та середнього бізнесу зробити це набагато простіше, ніж великим промисловим підприємствам, розвиток яких гальмує застарілий менеджмент.

«У 2016 році набуває чинності Угода про Асоціацію України з ЄС. Це потягне за собою нові економічні санкції Росії, які відіб'ються на Харківській області. Розуміючи це, ми активно шукаємо нові ринки збуту, співпрацюємо з європейськими та американськими партнерами. Одним з результатів такої співпраці стало відкриття Офісу Харківської області у Вашингтоні, діяльність якого спрямована на розвиток, у тому числі, економічних відносин між нашим регіоном та США. Упевнений, що обмеження економічного співробітництва з Росією в кінцевому підсумку стане стимулом для модернізації нашої економіки. Сьогодні ми не бачимо альтернативи європейському розвитку Харківської області та України в цілому», - підкреслив Ігор Райнін.
 

Більше фото