Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У Печенігах відкрили меморіальний комплекс, присвячений воїнам-афганцям

У Печенігах відкрили меморіальний комплекс, присвячений воїнам-афганцям

В смт. Печеніги (Харківська обл.) 26 вересня відкрили меморіальний комплекс, присвячений воїнам-афганцям, ветеранам збройних сил, учасникам локальних воєн миротворчого контингенту. Комплекс складається з пам'ятника воїнам-афганцям, двох прикордонних стовпів та пам'ятного каменя ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС, відкритого раніше. В урочистій церемонії відкриття меморіального комплексу взяли участь голова Печенізької райдержадміністрації Олександр Гусаров, голова Печенізького райради Олег Дацун, голова Харківської обласної ради ветеранів Афганістану Володимир Рижков, голова Харківського обласного комітету ветеранів збройних сил України Валерій Попов.

Голова Печенізької районної спілки воїнів-афганців Володимир Бусяк розповів, що ідею спорудження в їхньому селищі пам'ятника воїнам-афганцям вони виношували давно, але бракувало коштів на будівництво. Цього року вирішили більше не чекати, і стали збирати гроші. Свою допомогу запропонували всі жителі району. І в лютому в місцевому сквері Пам'яті, якраз до 25-й річниці виведення військ з Афганістану, воїни-афганці заклали капсулу на місці будівництва пам'ятника.

«Цей пам'ятник - символ трьох поколінь, в ньому закладено три камені і кожен з них символізує певну епоху, певних людей, які виконували свій службовий обов'язок. У нас і сьогодні є хлопці, які несуть службу в збройних силах України, захищають наші кордони. Ми намагаємося їм допомагати, зараз готуємо їм теплі речі. Я вдячний нашій територіальній громаді, за те, що вона єдина, що ми шануємо історію і пам'ятаємо про минулі події», - сказав під час урочистого мітингу на відкритті меморіального комплексу Олександр Гусаров.

Представники району та ветеранських організацій поклали до пам'ятника гірлянду слави та квіти, а настоятель Свято-Преображенського храму протоієрей Іоан відслужив панахиду по загиблим війнам.

Сквер пам'яті будуть і далі упорядковувати. А після завершення військових дій на Донбасі, на спеціально відведеному постаменті з'явиться «БМП-1».

Довідка. Афганська війна (1979-1989) - один з етапів громадянської війни в Афганістані. У ці роки на території Афганістану воював військовий контингент СРСР. Виведення радянських військ з Афганістану завершилося 15 лютого 1989.

В афганській війні взяли участь понад 12 тис. мешканців Харківської області, в результаті бойових дій загинули 242 з них.