Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Освітні практики Харківщини потрібно поширювати в інших областях – Міністр освіти і науки України

Освітні практики Харківщини потрібно поширювати в інших областях – Міністр освіти і науки України

В ході робочої поїздки у Харківську область Оксен Лісовий разом з начальником ХОВА Олегом Синєгубовим та представниками Дитячого фонду ООН в Україні оглянув навчальні заклади в Пісочині, які підтримує ЮНІСЕФ, та будівництво укриття у Коротичі.

«Для нас дуже важливо розуміти, з яким  проблемами на практиці стикаються освітяни в регіонах, як реалізуються кошти державної субвенції, яким чином налагоджена співпраця з донорськими організаціями. Ми на державному рівні всі ці взаємодії супроводжуємо та формуємо для них відповідні політики. Досвід Харківщини дуже надихає. Бачимо мотивованих вчителів, бачимо нестандартні рішення, бачимо хороший досвід імплементації на рівні громад і області. Потрібно ці практики поширювати на всю Україну», – сказав Оксен Лісовий.

Міністр освіти і науки України також додав, що наразі інвестування в безпеку дітей та повернення до очного навчання є найбільшим пріоритетом.

«Продовжуємо розвивати сферу освіти Харківщини і вже сьогодні, з урахуванням безпекової ситуації, працюємо над створенням умов для переходу до офлайн-навчання у двох районах області – Красноградському і Лозівському. Маємо впроваджувати на Харківщині якомога більше масштабних якісних проєктів для дітей та молоді, щоб подолати тяжкі наслідки війни. І в цьому дуже розраховуємо на підтримку як з боку Міністерства освіти і науки України, так і від наших міжнародних партнерів. Продовжуємо працювати разом», – сказав начальник ХОВА Олег Синєгубов.

В межах робочої поїздки учасники приділили увагу навчальним закладам у селищі Пісочин. Оглянули ліцей «Мобіль», де за сприяння ЮНІСЕФ відбулося відкриття смарт-лабораторії. На базі навчального закладу в сучасному укритті також функціонує освітній Центр, в якому проходять офлайн-заняття для учнів молодшої та старшої шкіл.

Також міністр освіти і науки України разом з начальником Харківської ОВА та представниками Дитячого фонду ООН завітали до ліцею «Джерело», де за підтримки ЮНІСЕФ у межах програми надолуження освітніх втрат діють математичний та мовний освітні простори. Окремо функціонує Цифровий центр та молодіжний хаб «1664», який було створено за фінансової підтримки ЮНІСЕФ.

Наприкінці робочої поїздки учасники оглянули будівництво укриття в селищі Коротич. Роботи на об'єкті стартували у листопаді 2023 року, завершити будівництво планують наприкінці 2024 року. Створення такого об'єкту дозволить організувати офлайн-навчання для 500 школярів. Нагадаємо, наразі у Харківському районі будується аналогічний об'єкт і в місті Люботин.