Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

З небезпечних громад Куп'янщини евакуювали понад 200 дітей – Олег Синєгубов

З небезпечних громад Куп'янщини евакуювали понад 200 дітей – Олег Синєгубов

З Куп'янського району триває примусова евакуація сімей із дітьми.

Відповідне рішення було ухвалене на Раді оборони Харківської області та підтримане Мінреінтеграції.

На сьогодні з небезпечних громад Куп’янщини евакуйовали родини, в яких 201 дитина. Про це повідомив начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов. Він зазначив, що залишається евакуювати менше 100 дітей.

«Ворог намагається знищити дорожню інфраструктуру з міста Куп’янськ, що ускладнює маршрути для евакуації. Тому для нас безпека – перш за все. Ми задіюємо всі можливі ресурси. Дякую за роботу керівникам районної та військової адміністрацій, Єдиному координаційному гуманітарному центру та волонтерам, міжнародним партнерам, службовцям Нацполіції», – зауважив Олег Синєгубов.

Начальник ХОВА наголосив, що в області зарезервовано більше 3500 місць для розміщення. За необхідності цю кількість можуть збільшити до 7000. У місцях компактного проживання створені всі необхідні умови. Евакуйованих за проханням можуть відвезти до родичів у межах регіону або організувати переїзд до іншої області.

«Головне завдання наразі – об’їхати ті родини, які відмовляються евакуюватися. Це ми робимо разом з поліцією та ювенальною службою. Окрім здійснення примусової евакуації родин з дітьми, продовжуємо планово вивозити людей за заявками, які вони залишають в Єдиному координаційному гуманітарному центрі», – сказав волонтер Харківської обласної організації Товариства Червоного Хреста України Володимир Федутенко.

Для евакуації можна звертатися до Єдиного координаційного гуманітарного центру за номером: 0800339291. Дзвінки є безоплатними і приймаються цілодобово. Також щоденно з 9:00 до 16:00 працює «гаряча лінія» Куп'янської МВА для жителів громади: +380989412300.

На транзитному пункті у Харкові евакуйованим надають юридичну, психологічну та гуманітарну допомогу. Також за потреби забезпечують людей тимчасовим житлом.

«Основний напрямок фонду «Право на захист» – це надання юридичної допомоги ВПО та постраждалому населенню. Наш фонд реєструє на грошову допомогу від Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, оскільки ми є їхнім прямим партнером», – поділилася фахівчиня з моніторингу ситуації ВПО, представниця БФ «Право на захист» Тетяна Лемешевська.

Гуманітарна місія «Проліска» також проводить психологічні консультації з людьми. 

«Наразі ми можемо надати психологічну допомогу у вигляді індивідуальних консультацій, застосовуємо техніки емоційної стабілізації. Окрім того, наші фахівці виїздять безпосередньо на евакуацію. Там вони доносять дорослим, що не варто чіплятися за якісь речі, а треба цінувати своє життя, здоров’я, а найважливіше – вберегти своїх дітей», – розповіла психологиня гуманітарної місії «Проліска» Ірина Курасова.