Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Пам'ятник Небесній сотні у Харкові: у ХОДА обговорили реалізацію проєкту

Пам'ятник Небесній сотні у Харкові: у ХОДА обговорили реалізацію проєкту

Напередодні Дня Гідності та Свободи керівник Харківської ОДА Олександр Скакун зустрівся із представниками харківського Євромайдану.

Під час зустрічі обговорили заходи, що заплановані у Харкові 21 листопада, а також – реалізацію проєкту пам'ятника Героям Небесної сотні та благоустрою скверу, де планують розмістити монумент.

Так, координатор Харківського Євромайдану Володимир Чистилін повідомив, що 21 листопада о 12:00 перед будівлею ХОДА (вул. Сумська, 64) відбудеться захід, присвячений Дню Гідності та Свободи.

«О 12 годині тут, біля ХОДА, – на сходах – хочемо провести мітинг єднання. Запрошено різні політичні сили. У нас не просто мітинг. Буде спроба зробити майданівську інсталяцію, ми прийдемо із шинами, з бочками… Ми запросили отця Віктора Маринчака, правозахисника Євгена Захарова. І запрошуємо вас. Хотілося б, щоб ми показали, що всі єдині», - звернувся до Олександра Скакуна Володимир Чистилін.

Він також попросив керівництво області сприяти у забезпеченні безпеки заходу.

«Питання безпеки відпрацюємо, поліція буде на місці», - запевнив Олександр Скакун.

Також керівник області запропонував повернутися до питання створення у Харкові пам'ятника Героям Революції Гідності. Проєкт монумента, а також благоустрою скверу, де цей монумент розміститься, вже розроблено. Його автор Олександр Грешнов розповів про концепцію пам'ятного місця.

«У цьому сквері реалізовано 3 основні ідеї. Це реальний клин, який висітиме і ширятиме в небі - металеві журавлі. 22 на 22 метри – це ціла хмара з металу на тоненьких тросах, які тонші за тролейбусні дроти. Їх не видно. Клин висить просто в небі. Друге – тут жодного не буде бордюру. Третє – тут будуть незвичайні фонтани. Вода тектиме на глибині 4 см, тобто фонтан буде для дітей, для гри безпечний. Це фонтани, які взагалі не мають аналогів», - розповів Грешнов.

Наразі реалізація проєкту зупинилася на стадії виділення землі на території Харкова. Також необхідно розв'язати питання щодо фінансування проєкту.

«Що потрібно робити вже цього року. Це земля. Ми ведемо різні переговори. Хотілося б створення якоїсь спільної робочої групи з цього проєкту. Було б добре, щоб була обласна ініціатива. Проситимемо виділення грошей з обласного бюджету», - зазначив Володимир Чистилін.

Олександр Скакун повідомив, що керівництво області буде готове допомогти Харківській міськраді в реалізації цього проєкту, зокрема – в питаннях співфінансування його з обласного бюджету. Також керівник області запропонував спільно розробити дорожню карту реалізації проєкту – та рухатись за наміченим планом.