Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

На Харківщині пройшли заходи до Дня Соборності України

На Харківщині пройшли заходи до Дня Соборності України

У покладанні квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку в Харкові взяли участь перша заступниця голови Харківської обласної державної адміністрації Тетяна Єгорова-Луценко та заступник голови ОДА Євгеній Грицьков.

Акт Злуки увінчав соборницькі прагнення українців обох частин України – Наддніпрянщини та Наддністрянщини – щонайменше з середини XIX століття. Це була основоположна подія для українського державотворення.

«Ідея соборності завжди була наріжною й актуальною для українців. Від другої половини ХІХ століття українська політична єдність стала одним з провідних мотивів декларацій та діяльності національного руху по обидва боки від Збруча. Соборність передбачає не лише пам’ять про минуле, а й потребує згуртованої спільної праці та взаємодії в сучасній Україні, коли ми, з різних регіонів, спілкуємося, разом працюємо, створюємо знакове і важливе», - зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

Довідка. 22 січня в Україні відзначають річницю проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки. Офіційне проголошення Акта Злуки відбулось 22 січня 1919 року на Софійській площі у Києві.