Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Юлія Світлична провела зустріч з делегацією Центру міжнародного приватного підприємництва (CIPE)

Юлія Світлична провела зустріч з делегацією Центру міжнародного приватного підприємництва (CIPE)

Перший заступник голови ХОДА з керівником проектів та програм зі сприяння розвитку приватного підприємництва і ринкових реформ в країнах Євразійського регіону Еріком Хонцем обговорили перспективи розвитку малого і середнього бізнесу в Харківській області.

Також сторони намітили потенційні напрямки співпраці.

В ході зустрічі Юлія Світлична розповіла представникам делегації CIPE про соціально-економічний розвиток регіону, зазначивши, що в області розвинений промисловий блок, сільське господарство, а також сфери підприємництва, наукова і освітня. Перший заступник голови ХОДА також зазначила, що Харківська область є лідером по соціально-економічному розвитку в Україні, посівши перше місце серед регіонів країни за підсумками 2015 року.

Особливу увагу Юлія Світлична приділила інформації про розвиток регіоном міжнародного співробітництва. Зокрема, повідомила про те, що Харківщина підписала два меморандуми з Посольством США в Україні: перша угода стосується реалізації спільних проектів в сфері боротьби з корупцією, друга - меморандум про спільні дії з Урядом США - припускає спільну роботу в різних сферах: культурній, медичній, сфері освіти, зовнішньої економіки, бізнес-розвитку та інших.

«Це унікальний меморандум, якого немає ні в одній іншій області України, - зазначила Юлія Світлична. - Також у нас досить тісні зв'язки з представництвом Європейського Союзу. Не так давно відкрилося представництво Консультативної місії ЄС в Харківській області. Ми чекаємо на відкриття Офісу Європейського банку реконструкції та розвитку на Харківщині. Сподіваємося на участь з боку CIPE в розвитку відносин з Європою і Америкою на території нашого регіону».

Президент Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак під час зустрічі відзначив: з Харківською облдержадміністрацією налагоджено конструктивний діалог, що дозволяє реалізовувати проекти з підтримки підприємництва. Він також повідомив, що за останні два роки члени асоціації приділяють велику увагу питанням допомоги переселенцям і ветеранам АТО в реанімації і підтримці бізнесу. Також, за словами Олександра Чумака, члени асоціації спільно з профільними департаментами ХОДА ведуть активну діяльність в сфері законотворчості, залучення інвесторів та донорів в область.

«На даний момент ми хочемо приділити увагу розвитку коаліції бізнес-асоціацій регіону, хочемо спрямувати більше зусиль на розвиток мережі в районах області. Тому що консолідація бізнесу в області - на рівні 2%, що дуже мало. У районах підприємці вирішують свої проблеми самостійно, - зазначив Олександр Чумак. - Нам потрібна експертна допомога з боку CIPE саме в сфері розвитку такої коаліції. Це дозволить створити ефективну структуру, збільшити консолідацію бізнесу, більш ефективно комунікувати і вирішувати всі проблеми, що виникають».

Керівник проектів та програм зі сприяння розвитку приватного підприємництва і ринкових реформ в країнах Євразійського регіону зазначив, що організація готова допомогти в реалізації цієї ініціативи харківських підприємців.

«Це дуже позитивна ініціатива. Я вважаю, що бізнес - це головна складова розвитку демократії. Голос бізнесу в Харкові повинен бути сильним, і ми готові вам допомагати зміцнювати його, - зазначив Ерік Хонц. - Харків - це перспективне місто, де є багато можливостей для розвитку стартапів».

Юлія Світлична також запропонувала Еріку Хонцу розглянути можливість створення постійного представництва CIPE на території Харківської області.

«У нас дружні стосунки з посольством США, і з представниками CIPE ми вже зустрічаємося не вперше. Сподіваюся, це стане запорукою нашої подальшої плідної роботи, - зазначила Юлія Світлична. - Нам, безумовно, цікаві проекти, які зміцнюють малий і середній бізнес. Якщо такі є, ми будемо раді надати вам майданчики для того, щоб популяризувати їх серед підприємців».

Також в ході зустрічі представники Центру міжнародного приватного підприємництва відзначили, що харківські держслужбовці зможуть пройти спеціальний тренінг від світових фахівців в цій сфері. Програма буде запущена вже найближчим часом.

Більше фото