Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Харківщина підтримає акцію «Всесвітній день вишиванки»

Харківщина підтримає акцію «Всесвітній день вишиванки»

19 травня в нашій області пройдуть святкові заходи.

Про це повідомив директор Департаменту культури і туризму ХОДА Олег Яцина. Зокрема, за його словами, з 11:00 на майдані Архітекторів (ст. метро «Архітектора Бекетова») відбудуться культурно-масові заходи, на які Харківський обласний організаційно-методичний центр культури і мистецтва запросив чимало самобутніх колективів та майстрів народної творчості.

«З народними піснями виступлять вокальні колективи, а на всіх охочих навчитися народному танцю, робити ляльки-мотанки чи зайнятися декоративним розписом чекають майстер-класи», - пояснили в Департаменті культури і туризму ХОДА.

О 19:00 мешканців та гостей області запрошують на концерт «Свято вишиванки», який відбудеться у приміщені Будинку Алчевських (БК Поліції) за адресою: вул. Жон Мироносиць,13. Молодіжний академічний симфонічний оркестр «Слобожанський» виконає твори сучасних українських композиторів під керівництвом диригента – лауреата всеукраїнських і міжнародних конкурсів, заслуженої артистки України Вікторії Жадько (м. Київ).

«Закликаємо кожного до абсолютно простого вчинку – прийти на концерт у вишиванці. Так ви приєднаєтеся до святкування Дня вишиванок та отримаєте два квитки за ціною одного», - говорять організатори.

За словами Олега Яцини, підтримують акцію й райони області. Так, 19 травня проведуть флешмоб у закладах культури Лозівського району, святкові заходи, присвячені вишиванці, заплановані в Харківському та Чугуївському районах.

«Приєднатися до святкування Дня вишиванки може кожен – достатньо 19 травня вдягнути національне українське вбрання», - закликають у Департаменті культури і туризму ХОДА.

Довідка. Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році започаткувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк, запропонувавши одногрупникам та студентам інших вищих навчальних закладів обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже впродовж наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, і на сьогоднішній день до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України за межами країни.