Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Як працює харківська лабораторія, де перевіряють підозри на COVID-19

Голова Харківської ОДА Олексій Кучер: Шановні друзі, сьогодні ми знаходимось у нашому обласному лабораторному центрі. Зараз дуже багато питань надходять саме щодо роботи цього центру. Необхідно повідомити, що саме з сьогодні наша лабораторія верифікована, і сьогодні вже ми, на щастя, самостійно зможемо визначати наявність\відсутність цього вірусу. Таку коротку екскурсію лабораторним центром проведе нам головна санітарна лікарка Харківської області і завідувачка лабораторії особливо небезпечних інфекцій.

Шановні колеги, покажіть нам, як ви працюєте.

Завідувачка лабораторії особливо небезпечних інфекцій Людмила Килипко: Лабораторія поділена умовно на три зони:

- Заразна

- Умовно заразна

- Чиста зона

Заразна зона - це та частина лабораторії, до якої надходить матеріал на дослідження. У цій частині лабораторії також виділяються окремі зони. Це приміщення для отримання матеріалу на дослідження. Тобто, зовні доставляють матеріал, є передавальне вікно, і в цьому приміщенні є шафа біологічної безпеки, в якій проводиться попереднє оброблення матеріалу, і надалі цей матеріал передається в окремі кімнати, у залежності від того, на які інфекції та яким методом надійшов матеріал.

У нас є 3 бактеріологічні кімнати – у цих приміщеннях проводиться дослідження класичним бактеріологічним методом. Дослідження проводяться на особливо небезпечні захворювання. Такі, як: холера, лептоспіроз, кліщові інфекції – це бериліоз, анаплазмоз, кліщовий енцефаліт, ботулізм та інші.

О.К.: А COVID-19?

В.о. головної санітарної лікарки області Любов Махота: Більше цікавить метод полімеразно-ланцюгової реакції.

Л.К.: Методом полімеразно-ланцюгової реакції дослідження проводяться в цій лабораторії за необхідності. Ми можемо проводити будь-які дослідження методом ПЛР.

О.К.: Скажіть, будь ласка, яке навантаження на сьогодні може витримати наша обласна лабораторія? Скільки тестів ми можемо проводити? Скільки зразків досліджувати?

Л.К.: Наш прилад дозволяє одночасно обробити близько 30-ти зразків. За умови двозмінної роботи - це 60, а при цілодобовій роботі - близько 100.

О.К.: Скажіть, будь ласка, якщо буде необхідність проводити більше тестувань. Скільки ми максимально зможемо?

Л.М.: Це одна лабораторія особливо небезпечних цілодобово може проводити близько 100 досліджень. І друга лабораторія на цьому ж подвір’ї – вірусологічна лабораторія, яка також на сьогодні зможе проводити 100 досліджень цілодобово. Далі в нас є надія, що ми отримаємо додаткове обладнання, нам обіцяють його поставити. Це ампліфікатор, біологічні шафи та інше. За умови дооснащення ми зможемо проводити +100 досліджень. І по-друге, в нас, на відміну від інших регіонів, у двох інфекційних лікарнях є ПЛР-лабораторія у кожній. І кожна ПЛР-лабораторія після проведення верифікації зможе також офіційно проводити таку ж кількість досліджень. У цілому по області 500 досліджень ми зможемо проводити.

О.К.: Я ще принагідно хочу повідомити, що ми замовили ще дві лабораторії, вони наприкінці цього тижня вже будуть у Харківській області. Це будуть нові лабораторії. Ми будемо визначатись з урахуванням того навантаження, яке буде витримувати, можливо, на якийсь час вони будуть розміщені у вас.

Л.М.: Добре, дуже дякуємо. І ще хотіла сказати стосовно тест-систем. Тест-систем достатня кількість. Ми отримали 53 тест-системи по 96 досліджень, сьогодні ми отримали 40 тест-систем турецького виробництва, і прямує сьогодні рейс до нас з Києва: 90 коробок по 96 досліджень кожна. Більш ніж 15000 - це 100% осіб, ми сьогодні забезпечені необхідними матеріалами для досліджень.

Л.К.: Це приміщення для дослідження методом ПЛР. Метод ПРЛ розділяється на три: це пробопідготовка, виділення та ампліфікація (детекція). Усі ці три етапи повинні бути розділенні у часі. Пробопідготовка робиться в першому приміщенні. Тут виділення нуклеїнової кислоти, і там вже основний прилад, яким проводиться дослідження.

Матеріал передається в передавальне вікно, вмикається ультрафіолетове випромінювання, а фахівець через передавальне вікно приймає зразок або зразки і проводить з ними подальшу роботу.

Заходьте. Це прилад, на якому проводиться полімеразно-ланцюгова реакція зразків, які надійшли до лабораторії на дослідження. Прилад "Роторджин". У залежності від того, яка тест-система, дослідження триває від години до 2-10-ти хвилин.

Це серологічне відділення. Тут проводяться дослідження методом імуноферментного аналізу. Це коли ми вже отримуємо тест-системи для цього дослідження, то тоді дослідження буде проводитись у цьому приміщені. Це дослідження крові, і ми чуємо, що в деяких країнах зараз на перший план виходить саме метод імуноферментного дослідження. Методом ПРЛ ми діагностуємо гостру хворобу, а методом імуноферментного аналізу можливо буде виявити - чи перехворіла людина або самий початок захворювання і навіть як давно перехворіла.

Стерилізаційна. Весь матеріал, який був досліджений впродовж дня, збирається у контейнери і переноситься у це приміщення, і тут проводиться його знищення.

Л.М.: Державна установа "Харківський обласний лабораторний центр" є установою, яка здійснює державний облік, реєстрацію та розслідування всіх інфекційних досліджень, у тому числі і на COVID-19.

О.К.: Наш Харківський лабораторний центр, харківська лабораторія - верифікована. Із сьогодні ми самостійно можемо проводити тестування і швидше отримувати результат. Необхідно було пройти той шлях для того, щоб ми сьогодні вже змогли розпочати і самостійно проводити ці дослідження.