Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

Актуальні питання про COVID-19 Олексій Кучер поставив директору обласної дитячої інфекційної лікарні

 

Олексій Кучер: Друзі, добрий день! Наразі найактуальніша тема – це боротьба з поширенням коронавірусу. Тому сьогодні я запросив до себе директора однієї з інфекційних лікарень Харківської області Кухаря Дмитра Івановича. Будь ласка, Вам слово.

Дмитро Кухар: Добрий день. На сьогодні, дійсно, є найактуальнішим питання організації надання допомоги хворим. Лікарні повинні бути готові, не тільки дві наші інфекційні, а й медичні заклади м. Харкова й області. Також, безумовно, до цього потрібно готувати і населення: правильні дії з боку населення і міста, і міст області, і сіл призведуть до максимального звуження перехресного інфікування, що, у свою чергу, призведе до мінімізації кількості тих, хто захворіє в Харківській області.

О.К.: Дмитро Іванович, я зібрав найнаболіліші питання, які нам ставлять наші жителі, зараз ми пройдемось по них. Перше, що я хотів запитати: от ми зараз із Вами - без масок. Розкажіть, будь ласка, чи дотримуємося ми з Вами умов карантину?

Д.К.: Безумовно, оскільки ми з Вами - здорові на сьогодні, ми з Вами не контактували з хворими, і ми з Вами один від одного знаходимось більш ніж на метр, що мінімізує навіть крапельний шлях інфікування від людини до людини. Тому ми нічого не порушуємо.

О.К.: Дуже дякую. Скажіть, будь ласка, які симптоми у людей повинні їх насторожити, коли потрібно бити на сполох?

Д.К.: Перше, що необхідно людині, - проаналізувати: чи виїжджала за кордон вона, її рідні, друзі, з якими вона контактувала. І навіть не тільки останні 14 днів, а, мабуть, треба розтягнути цей проміжок днів до 20-ти, оскільки люди не завжди правильно аналізують. Тому цей період треба розширити: 14-20 днів - це якраз той час, коли людина від людини може інфікуватись. Це - перше, що потрібно проаналізувати.

Друге. Хвороба ця починається і проявляється підйомом температури, біллю за грудьми, кашлем, біллю в горлі, утрудненим диханням і значною частотою дихання, ніж здорова людина дихає. Це все людина повинна розуміти, повинна правильно до себе застосувати ці симптоми і за наявності хоча б декількох з них, або хоча б одного, зразу ж подзвонити своєму сімейному лікарю або терапевту, або педіатру, в залежності від того, з ким людина підписала декларацію на обслуговування. Потім у режимі, який буде прийнятий лікарем (чи це телефонний режим, чи режим консультації вдома) вже вирішується питання подальшого догляду за цим хворим. І тільки лікар буде надалі за симптомами, епідемічним і звичайним аналізом хвороби вирішувати - чи це Covid-19, чи це звичайна респіраторна хвороба, яку потрібно лікувати вдома. І тільки лікар повинен визначати стан хворого для необхідності подальшого скерування до медичних закладів міста Харків або тих опорних лікарень, які в нас, у Харківській області, надають медичну допомогу цим хворим.

О.К.: Дякую. Правильно я розумію? Давайте я повторю алгоритм дій. Якщо людина відчула хоча б один з тих симптомів, про які Ви повідомили, вона звертається до лікаря – це сімейний лікар, або телефонує у „швидку” і повідомляє про симптоматику. Це - перше, так? Після цього лікар доглядає чи дистанційно консультує?

Д.К.: Це вже вирішує лікар, зв’язавшись з хворим, виходячи з тяжкості чи важкості симптомів. Чи дозволяє час, щоб лікар пішов додому до хворого? Якщо ні, то потрібно в екстреному порядку в телефонному режимі вирішити питання - чи залишатися хворому вдома, чи викликати „швидку” і їхати до лікарні.

О.К.: Дякую, зрозуміло. Тобто, вся відповідальність фактично - на лікарях зараз. Лікарі ухвалюють рішення - чи госпіталізувати, чи ні особу, чи проводити тестування, чи не проводити. Для мене це питання дуже важливе, тому що багато жителів і в соціальних мережах, і телефоном нам повідомляють про те, що відбувається: „ви кажете що завезли багато тестів, але лікар відмовився проводити нам тестування на наявність коронавірусу”. І тут необхідно розуміти, що саме лікар, виходячи з тієї симптоматики, яка є, визначається - чи проводити тестування, чи ні. Це так?

Д.К.: Безумовно. Декілька тижнів тому, коли ми розпочинали напрацювання усіх цих моментів, трішки були непорозуміння і з тестуванням, і ПРЛ-дослідженнями. На сьогодні ми, керуючись і наказами головного санітарного лікаря України, і іншими наказами, вирішили: безумовно, необхідність проведення тестування хворого як швидкими тестами, так і більш остаточне ПРЛ-дослідження повинні проводитись тільки після консультації або огляду хворого лікарем, і тільки лікар виписує направлення для проведення тестування. Для проведення ПРЛ- дослідження виписується направлення до державної установи „Обласний лабораторний центр”, де наразі є достатня кількість лабораторних середовищ, на яких проводиться це тестування, але в обов’язковому порядку повинне бути направлення. Швидкі тести мають деякі лікарні, ми їх теж отримали, і вони вже сьогодні-завтра будуть розподілені на опорні лікарні Харківської області, де також за направленням лікаря хворий може протестуватися попередньо. Швидкі тести дають тільки підозру, яка потребує подальшого діагностичного дослідження методом ПРЛ.

О.К.: Ще питання турбує наших жителів – це питання самоізоляції. Багато людей зараз прибуває до нас із-за кордону. Це перша категорія осіб, які ставлять свій підпис під пам’яткою про необхідність самоізоляції. І друга категорія осіб - це особи, які захворіли на коронавірус, але вони хворіють у легкій формі. Це ті люди, щодо яких лікар визначає: їм не треба бути у лікарні. Ось розкажіть, будь ласка, як поводитись особі, яка знаходиться на самоізоляції? Як це відбувається взагалі?

Д.К.: Якщо це здорова людина і вона знаходиться на самоізоляції, то вона веде звичайне життя. Тільки їй не потрібно залишати свою квартиру, дім, кімнату. Потрібно витримати той проміжок часу, а це 14 днів, які виділені для самоізоляції. Безумовно, в цей час людина не повинна запрошувати до себе ні рідних, ні друзів, вона повинна максимально ізолювати себе від всіх у своїй квартирі. Допускається, якщо немає підвезення продуктів – то можна вийти один раз у декілька днів, купити собі продукти. Або, якщо у людини є тварина, яку потрібно вигуляти, то допускається короткочасний вигул у засобах індивідуального захисту – це маска. Якщо в цій квартирі є сім’я або ще хтось, то людина повинна максимум перебувати у своїй кімнаті і менше контактувати. Засобів індивідуального захисту, якщо симптомів хвороби немає, носити в цей час необов’язково.

Друге. Якщо лікарі бачать ознаки хвороби, тоді обов’язково, за можливістю, ізолюватися в окремій кімнаті. Кімнату треба добре провітрювати. Той, хто доглядає людину, і сама хвора людина повинні бути в засобах індивідуального захисту. Треба розмежуватися з людиною мінімум на 1 -1,5 м, декілька разів проводити оброблення дезінфекційними засобами підлогу, меблі, міняти хворим маску декілька разів. Безумовно, оброблення рук - на першому місці, оскільки передача коронавірусу відбувається крапельним шляхом (при чханні, розмові), і друге – це контактний: через руки. Тому максимально потрібно обмежити розповсюдження таким шляхом вірусу від хворого до здорового.

О.К.: Я принагідно хочу повідомити, що сьогодні ми запустили сall-центр – це телефон „гарячої лінії”, наразі чергують 4 особи, які приймають дзвінки від жителів. Є два напрямки. Це інформаційний – з приводу коронавірусу будуть людям повідомляти і відповідати на всі питання, і напрямок соціального забезпечення. Зокрема, це стосується і самоізоляції, якщо особа перебуває на самоізоляції одна, то є група волонтерів, яка може допомогти. Ця група волонтерів на сьогодні становить понад 800 осіб, які будуть працювати по всій Харківській області разом з соціальними працівниками, котрі вже давно працюють, знають, що робити, і вони будуть один одному допомагати. Тому тут ситуація на сто відсотків контрольована з приводу людей, які самостійно самоізолюються. Ну і принагідно необхідно подякувати нашим волонтерам, які фактично облаштували і цей сall-центр, і беруть участь у допомозі нашим жителям.

І, наостанок, дуже важливе питання. Це з приводу Вашої лікарні. Скажіть, будь ласка, чи готова лікарня, чи готові лікарі приймати хворих людей?

Д.К.: Я скажу за свою лікарню, оскільки я - керівник обласної дитячої інфекційної клінічної лікарні. Ми з великою відповідальністю віднеслись до підготовки лікарні, навіть до можливих масових надходжень хворих. Ми розвернули на першому етапі на невелику кількість надходжень два відділенні – це 20 боксів або 40 ліжок, 4 бокси з яких наразі вирішили облаштувати для хворих з тяжкою формою захворювання, котрі потребують кисневої терапії або штучної вентиляції легень, інтенсивного лікування. Разом з кафедрою ХМАПО анестезіології і інтенсивної терапії ми розгорнули 5 ліжок у відділенні інтенсивної терапії та закінчуємо розгортання цих 4 боксів, на всяк випадок. Там будуть лежати і „тяжкі” діти, які потребують кисневої терапії. Якщо буде потреба у ШВЛ, ми там розмістимо 4 апарати. У нас 7 є, 3 ми виділимо по одному в бокс у відділення інтенсивної терапії і три ми заберемо сюди, у перше відділення. Класично в одному боксі за вимогами наказів повинен перебувати один хворий, але якщо їх буде більше, можливе надання інтенсивної терапії. Тому ми вирішили поки що, щоб у кожному з боксів був один дихальний апарат, монітор, усе необхідне. Бригади анестезіологів є, у нас 5 анестезіологів дитячих, є медсестри, тому за потреби, щоб все мали і діти, і якщо потрібно буде надавати допомогу дорослим, у нас практика є, консультанти з кафедр працюють і в дитячих, і у дорослих відділеннях, так що будемо надавати допомогу за потреби, а не ділити на дорослих і дітей. При лікарні розгорнутий гуртожиток для персоналу. Навіть зараз там декілька людей проживає, оскільки їздити – проблема. І для розміщення, при необхідності, працівників Національної поліції, яка, безумовно, при надходженні хворих буде патрулювати територію. Їм потрібно десь відпочити, тому ми маємо низку боксів, які розгорнули з ліками, холодильником, щоб було так, як потрібно. І в цьому ж корпусі у нас є ще два відділення по 10 боксів. При збільшенні кількості хворих ми маємо домовленість з міськими структурами - кишкове і крапельне відділення будемо переводити в 30-ту міську і 19-ту міську лікарні з вивільненням цих ліжок для надходження середньоважких хворих. Це ще 20 – 22 боксів. Якщо по дві людини, це - сорок, а то і більше.

О.К.: Дякую. З приводу пересування в тих умовах лікарів і прибуття їх на робоче місце ми провели перемовини з відповідними службами таксі, і деякі з них висловили свою спроможність допомагати лікарям. Вони будуть на роботу вранці привозити лікаря і забирати його ввечері.

Я Вам дякую за все, що Ви робите. Я дякую дуже усім лікарям, які зараз на сторожі і борються з тим негараздом, який у нас є. Вам, друзі, я побажаю міцного здоров’я і всього найкращого.