Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА розповіли про заходи з підтримки малого та середнього бізнесу

У ХОДА розповіли про заходи з підтримки малого та середнього бізнесу

Про реалізацію обласної програми сприяння розвитку малого та середнього бізнесу розповів у ході брифінгу 21 червня директор Департаменту економіки та міжнародних відносин ХОДА Андрій Колос.

За його даними, у 2018 році в області діяло 23 тисячі малих та середніх підприємств. Усі вони можуть скористатися послугами понад 300 установ, які надають консультації та інформаційну допомогу в рамках реалізації програми.

«Будь-хто, хто хоче підвищити кваліфікацію, отримати юридичну чи фінансову допомогу, залучити кошти, знайти ринки збуту, може звертатися до цих установ», - зазначив Андрій Колос.

Він назвав проєкти, які реалізуються в області в рамках програми сприяння розвитку малого та середнього бізнесу.

Серед них - проєкт «Новий відлік», який передбачає проведення тренінгів, семінарів, майстер-класів, надання консультативної допомоги підприємцям з-поміж переселенців та учасників АТО (ООС). Проєкт «Інтернет-дайджет «Бізнес-інформ» - канал інформування для підвищення інформованості підприємців.

Також в області реалізуються спільні проєкти з іноземними партнерами. Наприклад, Fit for partnership with Germsny - це партнерська платформа Харківської області щодо співпраці та залучення провідних підприємств області для участі у конкурсних відборах на стажування до Німеччини. Нещодавно на Харківщині було запроваджено механізм часткового відшкодування відсоткових ставок за кредитами. Проєкт розроблено Департаментом економіки і міжнародних відносин ХОДА спільно з Німецько-українським фондом.

Крім того, в регіоні діє проєкт щодо мікрокредитування. Так, під час конкурсного відбору між суб'єктами малого та середнього підприємництва на отримання мікрокредитів обрано 2 переможці з бізнес-планами: «Розвиток напрямку реверсивного інжинірингу» та «Відкриття філії Освітнього простору «Гравітація» – освітнього центру для дітей та дорослих у мікрорайоні с. Жуковського» на загальну суму 400 тис. грн.

Також в області постійно діє Школа малого бізнесу - комплексний освітній курс для започаткування власного бізнесу.

«Реалізація програми розвитку малого та середнього бізнесу сприятиме подальшому розвитку інвестиційної діяльності, активізації заходів щодо зайнятості населення, створенню сприятливих умов для  розвитку суб’єктів господарювання, удосконаленню інфраструктури тощо», - зазначив Андрій Колос.