Налаштування
Шрифт:
Колір:
Фото:

У ХОДА обговорили заходи щодо недопущення утворення несанкціонованих сміттєзвалищ на території регіону

У ХОДА обговорили заходи щодо недопущення утворення несанкціонованих сміттєзвалищ на території регіону

Під керівництвом першого заступника голови ХОДА Марка Беккера пройшло засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Розпочинаючи захід, Марк Беккер акцентував увагу присутніх на здійсненні контролю за дотриманням вимог законодавства в ході експлуатації звалищ побутових та промислових відходів в області.

 «Питання експлуатації місць видалення відходів у Харківській області є вкрай актуальним. Районним державним адміністраціям було доручено вжити вичерпних заходів щодо упорядкування та приведення до належного санітарно-екологічного стану місць видалення твердих побутових відходів, здійснювати контроль за їх експлуатацією», - сказав Марк Беккер.

У ході засідання комісії Марк Беккер дав доручення Департаменту ЖКГ та розвитку інфраструктури ХОДА, Департаменту екології та природних ресурсів ХОДА до 1 липня розробити та затвердити послідовний алгоритм дій  щодо забезпечення санітарного очищення населених пунктів області, приведення документації полігонів ТПВ у відповідність до чинного законодавства. Зокрема, мова йшла про погодження схем санітарного очищення населених пунктів області, виділення земельних ділянок під полігони ТПВ, отримання відповідної дозвільно-погоджувальної документації, оформлення паспортів місць видалення відходів тощо.

 «Районні державні адміністрації, виконкоми міст обласного значення повинні забезпечити санітарне очищення населених пунктів області та привести документацію полігонів ТПВ згідно з чинним законодавством. Персональну відповідальність повинні нести міські, селищні, сільські голови та голови РДА», - наголосив Марк Беккер.

Він також зазначив, що у зв’язку з чисельними зверненнями громадян особливу увагу на організацію та забезпечення санітарного очищення міста та населених пунктів повинні звернути у Куп’янській міській раді, Харківській районній державній адміністрації.

Окрім того, Марк Беккер акцентував увагу на проведенні заходів щодо недопущення утворення несанкціонованих звалищ та  притягнення до відповідальності порушників санітарно-екологічного законодавства.

Також під час  заходу було порушено питання запобігання масштабним надзвичайним ситуаціям та забезпечення своєчасної ліквідації локальних загорянь на полігонах твердих побутових відходів.

Окрім того, у ході засідання комісії обговорили питання будівництва на території області комплексів з видалення твердих побутових відходів.

Нагадаємо, побудовано комплекс з управління комунальними відходами в м. Богодухові, який працює за технологією сортування і подальшого перероблення ТПВ із застосуванням методу біоремедіації. Ведуться роботи з будівництва аналогічного комплексу в м. Люботині. Розпочато реалізацію проєкту з  будівництва комплексу з управління комунальними відходами на території Симонівської сільської ради Вовчанського району. Також за кошти обласного бюджету розроблені проєкти на будівництво комплексів з управління побутовими відходами в містах Первомайський, Лозова, Красноград.

Наразі у комунальній сфері в області визначено 77 суб’єктів господарювання, що надають послуги з вивезення відходів та здійснюють експлуатаційне утримання полігонів/звалищ. За звітний 2018 рік централізовано зібрано та видалено на полігони (звалища) близько 3,73 млн куб. м твердих побутових відходів, з них близько 3 млн куб. м – у м. Харкові. Централізоване видалення відходів у комунальному господарстві здійснюється виключно на спеціально відведені та облаштовані полігони/звалища, загальна кількість яких складає 49 одиниць.